latinica  ћирилица
08/01/2020 |  20:46 ⇒ 09/01/2020 | 09:39 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска је стварана да траје вјечно (ФОТО/ВИДЕО)

Слоган "За сва времена" ове године има посебан значај. Република Српска није створена ни брањена у рату, нити развијана након рата, да би трајала неки одређени период. Стварана је да би трајала вјечно - рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић у интервјуу за РТРС.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"За сва времена" је порука која је садржана у овогодишњем слогану. Сваке године настојимо да покажемо или пошаљемо неку централну поруку. Ове године је ова порука - истакла је Цвијановићева и додала да је Република Српска поносна и вјечна и тако је и доживљавају грађани Српске.

- И управо, као што ове године кажемо "За сва времена", ми у суштини одражавамо оно што и јесте став свих грађана Српске - каже предсједница.

Она је нагласила да требамо да будемо поносни на све оно што јесте Српска, а то су, истиче, сви њени добри мушкарци, жене, омладина, дјеца и сви они који Републици дају снагу.

- Поносни смо на оно што смо били, на оно што смо сада и на оно што смо наумили да будемо у будућности - истиче Цвијановићева.

Српска је нешто што је остварење наших жеља, наших хтијења, наглашава предсједница и додаје да сви требамо да будемо поносни на чињеницу да имамо Републику Српску, али да, нажалост, има и оних који не желе да виде Српску онакву каква јесте и настоје да јој умање снагу и капацитет.

- До Републике Српске се тешко дошло. Она је настала у вријеме које је било веома изазовно и турбулентно, са појачаним тензијама и национализмима различите врсте које су тада бујале на простору бивше Југославије. Српска данас изгледа другачије у односу на тај период, поготово у периоду од 20. до 28. године постојања. Много је сређеније, али има још много тога што треба урадити. Институције и грађани су ти који заједно морају доћи до резултата - каже Цвијановићева.

Фото: РТРС

Предсједница је истакла да је Српска гарант опстанка Срба на овим подручјима.

- Свима онима који нису у Српској, а јесу у БиХ, смета што је она самоодржива и стабилна. Ако погледамо БиХ данас, Српска је једина настала у миру актима домаћих институција. Није настала вољом неке међународне заједнице, него вољом својих грађана. Федерација БиХ је настала у рату и она је продукт тог рата - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да грађани Српске 9. јануар истински доживљавају као свој Дан Републике.

- То је љубав и идентификација са Републиком Српском. То је свијест да она мора да се очува по сваку цијену, свијест о томе да смо изгубљени ако не будемо имали Републику Српску. Дан Републике Српске је посебан дан. Он показује да требамо у миру и стабилности да је изграђујемо, да је волимо и да будемо отворено друштво за сваког ко жели да живи у њој - истиче предсједница Српске.

У БиХ не постоји нормално партнерство да би се урадио неки инфраструктурни пројекат, каже Цвијановићева и додаје да је Српска у периоду од 13 мјесеци, колико није било власти на нивоу БиХ, била функционална, повећавала плате, пензије и настављала да ради на пројектима који нису зависили од БиХ.

- Наш императив је да очувамо институције које ће отварати нова радна мјеста, повећавати плате и пензије. Ми требамо да одговоримо свакоме ко на нас атакује, али не требамо да трошимо превише енергије на то шта раде други - рекла је Цвијановићева и нагласила да је Српска за мир, стабилност, бољи живот и инфрастуктуру.

 

Она је истакла да је Српска велико богатство људи који су опредијељени да је очувају, који је воле и носе у срцу укључујући и дијаспору.

- И онда када је тешко и када неки пожеле да оду негдје друго и зараде плату која је већа него овдје, Српска не нестаје из срца чак ни тих људи. То је та љубав и опоредијељеност да се Република чува. Дан Републике је посебан, носи посебну симболику и шаље посебну поруку. Он показује да требамо у миру и стабилности да изграђујемо Српску, волимо је и будемо отворено друштво за свакога ко жели да живи у њој - нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да је Република Српска гаранција опстанка оних који живе у њој и која ће бити снажније и боље мјесто за живот.

- Мало гдје се може наћи толико љубави која се исказује према Српској. Мало је држава о којима се пјевају пјесме које су заживјеле у народу и показују колико је она вољена. Нисам чула ниједну пјесму која је испјевана у Федерацији о Федерацији и никога тамо ко је рекао да воли Федерацију. Ми имамо капитал који не смијемо изгубити, то је огромна љубав и жеља да се Република слави и чува и сугурна сам да ћемо је очувати - закључила је Цвијановићева.

Говорећи о иницијативи да установе, тргови или улице носе назив 9. јануар, Цвијановићева је рекла да је то начин да се другима покаже да не могу Српској наметати да нема 9. јануара и да то није историјска чињеница.

Фото: РТРС

- И то је одговор на притисак који је вршен на Српску и наше грађане да се морају одрећи свог идентитета, обиљежја и урадити све што неко пожели у Сарајеву или међународној заједници. Људи су то препознали и то један од начина да се покаже отпор према томе да неко упорно хоће да вас гази, одузима и умањује права. Све наше општине су некој важној установи или институцији дали тај назив - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о дефилеу који ће сутра бити одржан у Бањалуци поводом Дана Републике, предсједник Српске је истакла да је сваке године поносна када види колико учесници и грађани воле Републику Српску.

- Они су кроз тај дефиле видјели да је наша полиција спремна да брани наше животе, имовину, уставни поредак и Републику. Ту је много поноса и добре енергије. Невјероватно је колико се добре енергије осјети 9. јануара на свечаној академији, дефилеу, по општинама... Сви осјећају да тог дана дају свој допринос, а он је толико природан и срчан да не може неко то да не осјети - додала је Цвијановићева.

Она је грађанима Српске пожељела срећан Дан Републике. 

ИНТЕРВЈУ са предсједницом Српске Жељком Цвијановић можете погледати ОВДЈЕ.