latinica  ћирилица
09/01/2020 |  07:31 ⇒ 07:32 | Аутор: СРНА

Вијеће народа остварује функцију, јер институције Српске функционишу

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић изразила је наду да је Вијеће остварило своју функцију и кроз Уставни суд и да је доказало да је рад Владе и Народне скупштине Српске такав да нема потребе за подизањем виталног националног интереса.
Нада Тешановић - Фото: РТРС
Нада ТешановићФото: РТРС

- У прошлом мандату било је много политизирања и дизао се витални национални интерес малтене за глупост, али такав је био састав за разлику од овог који је сасвим другачији и гдје већ годину дана нисмо пронашли ни у једном клубу било какве проблеме да би се користио витални национални интерес - рекла је Тешановићева за АТВ.

Она је истакла да је Влада и у прошлом мандату радила свој посао и доносила законе, али да све зависи од људи чине поједине клубове делегата.

- Ако имају интерес искључиво да подигну витални интерес за било какву ситницу, онда је то чисто политикантство да би дошли до медија, да би рекли како се не слажу и слично - рекла је Тешановићева.

Она је навела да, и када се уложи витални национални интерес, то иде на Уставни суд који готово редовно одбија такве захтјеве, истичући да је у питању "математика" која кочи да закон ступи на снагу.

- То је негативно и надам се да тога у наредном периоду неће бити. Морам похвалити рад Владе која предлаже законе Народној скупштини и ако немате елемената за подизање виталног националног интереса, онда ни ми немамо посла - рекла је Тешановићева.

Она је рекла да се у Федерацији БиХ /ФБиХ/ годинама није могло попунити Вијеће јер Срба у појединим кантонима уопште није било.

- Једино је у Републици Српској Вијеће народа функционисало онако како то Устав тражи. Паралела између једних и других није паралела. У ФБиХ нисте имали могућност да покренете витални национални интерес јер није било довољно Срба - каже Тешановићева.

Она истиче да Вијеће народа Републике Српске демократски одлучује о свему и да има нормалан рад.

- Што се тиче политичке стабилности, Српска је стабилна јер институције функционишу, а то је најважније - поручила је Тешановићева.

Према њеним ријечима, унутар Вијећа народа постоје различити интереси Бошњака, Хрвата, Срба и оних из реда осталих, али се паметном политиком може постићи да то све функционише без неких великих потреса.

Тешановићева је позвала грађане да дођу у Бањалуку и придруже се прослави Дана Републике онако како то доликује.