latinica  ћирилица
09/01/2020 |  07:35 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Формирање Српске било гаранција опстанка српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је одлука о формирању Републике српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године била гаранција опстанка Срба и дефинисања Републике Српске са свим њеним надлежностима које су касније верификоване Дејтонским мировним споразумом.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је указао на то да је Република Српска основана у миру, те да Српска није производ ратних дешавања, већ визионарства људи који су у то вријеме имали визију и начин да прогласе Републику Српску.

- Та 1992. година остаће као историјска чињеница, али и чињеница да ни Уставни суд БиХ, без обзира на многе напоре и много уложеног труда, оцјењујући Закон о Дану Републике Српске, није рекао да Српска нема закон о својим празницима и закон о Дану Републике - рекао је Чубриловић за АТВ.

Према његовим ријечима, одлука Уставног суда БиХ је додатна мотивација грађанима Републике Српске да 9. јануар доживљавају као велики празник, али и као нешто лично своје, јер је одлука о оснивању Српске била гаранција опстанка Срба на овим просторима.

- То је било вријеме са много жеље српског народа да реализује своје циљеве стварањем Републике Српске. Сутра имамо прилику да искажемо сву љубав према том датуму, према тој одлуци и ономе што је Српска постигла за све вријеме трајања - нагласио је Чубриловић.

Он је изразио очекивање да ће Република Српска 9. јануар дуго славити као историјску чињеницу и свој дан рођења који је трајно обиљежио овај простор и континуитет који има.

- Двадесет осам година није мало у историји једног простора, али за 28 година прошло се кроз многа искушења. Урађене су многе ствари и само људи који су живјели у то вријеме знају шта значи немање свог пасоша, идентитета и своје локалне заједнице и они могу више да осјете шта значи имати свој датум рођења. Зато ће 9. јануар трајно остати Дан Републике Српске - поручио је Чубриловић.

Он истиче да Република Српска треба да буде поносна што Народна скупштина Српске, захваљујући српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, има прилику да се изјашњава о одређеним важним питањима, да износи своје политичке ставове и даје закључке о тим питањима.

- Када смо ми у парламенту имали могућност да расправљамо о једном војном документу /Програм реформи БиХ/ који је ствар заједничких институција БиХ? На тој сједници, коју је опозиција хтјела да претвори у нешто друго, успјешно су донесени одређени закључци - навео је Чубриловић.

Он је додао да Народна скупштина сада има прилику да изрази своје ставове и да обавеже политичке представнике Српске у заједничким институцијама да поштују одлуке које је донијело највише законодавно тијело Републике Српске, што раније није био случај.

- Република Српска се пита у БиХ, али и у међународним оквирима и она је све видљивија на политичкој сцени у БиХ. Свједоци смо да све више међународних представника рачуна на Српску - указао је Чубриловић.

Говорећи о владајућој већини у Републици Српској, Чубриловић који је и лидер Демоса, рекао је да је СНСД политичка странка која захваљујући свом капацитету даје стабилност коалицији, а од које Српска има само корист.

Чубриловић сматра да је избор Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара допринос стабилизацији, али и нова енергија у развоју Републике Српске и БиХ.

Он је похвалио рад предсједавајуће Вијећа народа Републике Српске Наде Тешановић, истичући да је она својим искуством допринијела да ово тијело има све мање проблема, на које се раније беспотребно губило вријеме.