latinica  ћирилица
09/01/2020 |  10:50 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Не умањивати стечена права корисника без обзира на пребивалиште

Министарство цивилних послова у Савјету министара обавијестило је Приједорчанина Лазара Гвозденовића да је покренуло поступак за закључивање новог споразума о социјалном осигурању између БиХ и Црне Горе и да је један од приједлога да надлежни носилац давања кориснику у цијелости исплаћује право и док борави у другој земљи уговорници.
Пензионери - Фото: РТРС
ПензионериФото: РТРС

- Уколико црногорска страна прихвати наш приједлог, биће уграђен у нови споразум о социјалном осигурању између двије земље. Напомињемо да у овом тренутку нисмо у могућности дати временски оквир за закључивање новог споразума - наведено је у допису који је Министарство доставило Гвозденовићу.

Гимназијски професор у пензији Гвозденовић, у својству члана породице оштећеног, се овом министарству и бројним другим институцијама у БиХ и Црној Гори, које су надлежне за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ и заштиту људских права, обратио са приједлогом за измјену или за брисање става 4 члана 5 Споразума БиХ и Савезне Републике Југославије о социјалном осигурању који се односи на исплату најниже пензије кориснику са пребивалиштем у другој земљи уговорници.

Према његовим ријечима, примјена спорног члана међународног уговора из 2003. заједно са ставом 3 члана 100 Закона о ПИО Црне Горе, смањује стечена права корисника пензија и инвалиднина који промијене пребивалиште у Црној Гори оним у БиХ, а не и оних који бораве у трећим земљама.

- Из законских одредаба земаља уговорница видљиво је да се понашају реципрочно и фондови ПИО из БиХ према својим корисницима који пребивају у Црној Гори - навео је професор Гвозденовић у допису који је након позитивног одговора Министарства цивилних послова упутио о омбудсманима у БиХ и Црној Гори, као и Савјету Ервопе.

Он заступа члана своје породице који је у јануару прошле године добио допис Фонда ПИО Црне Горе по којем му је пензија смањена 8. марта 2018. године и по којем је то смањење требало да тече од 1. априла 2005. од када корисник више нема пребивалиште у Црној Гори, него у БиХ, те се ретроактивном примјеном за протеклих 13 година корисник терети да је неосновано примио 3.483,88 евра и да тај новац мора вратити.

Гвозденовић је Срни рекао да од тада траје његова правна борба да докаже да се спорним одредбама крше и Европска конвенција о заштити људсих права и устави Црне Горе и БиХ којима се гарантује равноправност корисника независно од избора мјеста пребивалишта.

Он је навео да многи корисници ни не знају за умањење примања јер одмах по стицању права промијене пребивалиште, а за умањење сазнају само они који одређени период примају пензије и инвалиднине гдје су их и стекли, а потом промијене пребивалиште из Црне Горе у БиХ или обратно.

- Тада се суоче са смањењем стеченог права које иде и до 15 одсто - указао је Гвозденовић.