latinica  ћирилица
09/01/2020 |  11:28 ⇒ 10/01/2020 | 10:48 | Аутор: РТС

Рукометаши Србије са Бјелорусијом отварају Европско првенство

Европско првенство за рукометаше почиње од 18.15, када ће Србија у Грацу играти против Бјелорусије.

Послије тога, изабранике Ненада Перуничића у групи А очекују дуели против Црне Горе у суботу и Хрватске у понедељак.

Селектор српског тима у најави утакмице против Бјелорусије истиче да ће фокус увијек да буде само на наредном ривалу.

- Бјелорусија је једна добра, компактна екипа. Знате и сами како смо прије годину и по дана прошли против њих (пораз у Нишу), јер смо вјероватно тада играли мало потцјењивачки. То у овом тренутку не постоји са наше стране. Они су сада сјајни играчи и имају тај луксуз да имају тим који игра Лигу шампиона, СЕХА лигу. Доста играча се код њих добро познаје, играју заједно у клубу, тако да им прилагођавање и окупљање не фали - рекао је Перуничић новинарима у Грацу.

Он је истакао да је стручни штаб урадио добру анализу првог противника Белорусије.

- Мислим да смо играчима сервирали сваки детаљ, али опет, знате и сами шта је утакмица и шта она доноси. Притисак, мотив, жеља који могу да одведу у другу страну и заборавиш све оно што си радио. Вјерујем да смо зрели. Видјели сте ове резултате. За мене јесу тешки порази, али да могу, опет бих поновио исто, јер је то једини начин за напредовање. Сви играчи су различити. И ментално и по квалитету. Преузео сам селекцију која није била довршена и сада је нормално да играчи који играју у слабијим клубовима немају тај ниво самопоуздања који би требало да посједују. Ми форсирамо да играчи који имају ауторитет доста причају са осталим момцима и да им тако помажу - закључио је Перуничић.

Репрезентативац Стефан Вујић рекао је да тим жељно ишчекује да почне европско првенство.

- Сви жељно ишчекујемо да све крене. Припреме су прошле добро, без повреда и мислим да смо спремни. Што се Бјелорусије тиче, суштина њихове игре је базирана на бековској линији и имају много доброг пивотмена. Анализу смо одрадили и појединачно о сваком играчу и колективно. Јаки су један на један, имају шут споља. Одбрана им је добра, али мало мање покретљива, што нама може да одговара ако искористимо то са бржим играчима. Надам се да ћемо отворити првенство побједом - рекао је Вујић.

Европски шампионат, осим у Аустрији, игра се још у Норвешкој и Шведској и први је турнир на којем ће учествовати 24 репрезентације. У истом термину кад и Србија у Трондхејму ће играти Њемачка и Холандија.