latinica  ћирилица
09/01/2020 |  12:36 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Српска има сва обиљежја државе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска има своју душу, друштвени живот, економију, институције, територију и народ који је воли, наводећи да су то обиљежја државе и да је Срби тако доживљавају.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Република Српска је створена да би била независна дражва припојена у заједницу са Србијом. Тај циљ није остварен у овом моменту, али нема Србина у Српској који мисли другачије. Завјет и жеља је да се то деси. То морамо урадити на миран, политички начин - рекао је Додик новинарима након литургије у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци поводом Светог архиђакона Стефана.

Додик је истакао да је 9. јануар дан славља јер се обиљежава 28 година од стварања Републике Српске која је формирана у миру и да би њен народ живио у миру.

- Она је брањена у рату и одбрањена у миру и данас има свој капацитет. Он је умањен, незаконитим интервенцијама високих представника. Ми се не можемо помирити са тим. Показали смо да притисци којима смо били изложени у прошлости нису били довољни другој страни да укине љубав и жељу за Српском. Тако и њен 28. рођендан обиљежавамо у увјерењу да смо на правом путу, на правом мјесту, у правој држави Републици Српској и да припадамо часном и поштеном народу - нагласио је Додик.

Он је истакао да у Српској слободно живе и они који је оспоравају.

- Бошњаци и Хрвати имају право на вјероисповијест, своје вјерске објекте, учествују у политичком животу и институцијама Републике Српске и они су слободни грађани. Мјера успјешности Републике Српске јесте у томе да обезбиједи слободу другима, а српски народ је кроз историју показао ту димензију. Освојена слобода никада није била само за нас, него смо је дијелили са другим народима - каже Додик.

Према његовим ријечима, српски народ сада је доведен у позицију да мисли о себи.

- Данас Срби имају двије државе - Републику Српску и Србију. Позивамо друге да прихвате ту реалност. Никоме не желимо лоше, Српска је држава мира, у њој се слободно живи, нема међуетничких тензија и сви могу слободно да упражњавају своју вјеру, културу и права. То право има и српски народ који је основао Републику Српску и сматра је својом државом - нагласио је Додик.