latinica  ћирилица
09/01/2020 |  12:44 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Додик: Срби имају двије државе - Српску и Србију (ВИДЕО)

Данас је наш дан - Дан Републике Српске који прослављамо 28. пут, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, обраћајући се присутнима на свечаном дефилеу поводом Дана Републике.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Наш дан - Дан Републике је одабран 1992. године у миру да се створи Српска као израз захтјева Срба са ових простора за државом. Српска је данас стабилна, мирна, посвећена развоју и слободи, које нема без државе - поручио је Додик.

Додик је честитао Дан Републике свим званичницима и народу Републике Српске и поручио да слободе нема без државе.

Он је истакао да је Српска стварана у миру и одбрањена у рату и да су данас сви Срби поносни на своју Републику.

- Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају двије државе - Србију и Републику Српску - нагласио је Додик и додао да су Срби одувијек били слободарски народ који је и другима доносио слободу.

Он је рекао да се то показало и на крају прошлог вијека, када су поменути народи сматрали да желе да живе мимо Срба.

- И данас је Српска, као синоним слободе, слободна и за припаднике других народа који живе у њој. Бошњаци и Хрвати овдје слободно упражњавају свој идентитет, вјеру, своја права, учествују у политичком животу и дио су институција Српске. Они данас оспоравају Дан Републике - 9. јануар и ми не треба ништа да им замјеримо. Али, морамо да обиљежавамо и славимо наш дан. Ово је наша прослава и наша Српска. Овдје имамо намјеру да градимо живот, и то по мјери слободе за нас и за све друге људе - поручио је Додик.