latinica  ћирилица
09/01/2020 |  14:05 | Аутор: СРНА

Линта: Ратнохушкачка изјава Џаферовића о 9. јануару

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцијенио је као ратнохушкачку и непријатељску изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да је Декларација о проглашењу Републике српског народа БиХ од 9. јануара 1992. године "почетак свег зла у БиХ".
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је истакао да је Џаферовић поновио бруталну измишљотину да је "истог дана почео геноцид и масовни злочини на тлу БиХ" и да је то, тобоже, потврђено одлукама Хашког трибунала и Суда БиХ.

Он је указао да је добро познато да Хашки трибунал и Суд БиХ нису независне и професионалне интитуције већ политички судови који нису и немају исте стандарде за припаднике различитих нација, што потврђује и недавни почетак отварања архива британске Владе.

- Такође, Џаферовић износи безочну лаж да је обиљежавање 9. јануара као Дана Републике Српске неуставан чин и кривично дјело и упућује скандалозан позив етнички мотивисаном правосуђу БиХ да процесуира одговорне - поручио је Линта.

Линта је истакао да наведене ратнохушкачке и лажне изјаве потврђују да Џаферовић, али и други бошњачки политичари, никада нису искрено прихватили Дејтонски споразум, према којем је БиХ конфедерација од два ентитета или, у суштини, од двије државе - Републике Српске и Федерације БиХ.

- Због тога је Сарајево, уз помоћ западних центара моћи, одмах послије завршетка рата почело да води политику отимања надлежности Републици Српској - указао је Линта.

Према његовим ријечима, јасно је да је крајњи циљ СДА и других бошњачких странака укидање Републике Српске и стварање унитарне БиХ по пројекту Алије Изетбеговића.

Линта је оцијенио да Србија и Република Српска треба да заједно воде активну борбу у међународној заједници за повратак изворном Дејтону.

- Треба да воде борбу за истину о правим узроцима ратова на простору бивше Југославије и српском старадању, за разоткривање лажних митова о српској агресији, геноциду у Сребреници и другима, као и за ревизију политичких пресуда које је донио Хашки трибунал - закључио је Линта.