latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:13 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска сигурним кораком иде напријед (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да 9. јануар дан окупљања и заједништва, када се на посебан начин слави слобода у којој данас сви у Српској живе.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Широм Републике Српске, у свим њеним општинама и градовима, данас обиљежавамо и прослављамо 28. рођендан Српске - у миру и слободи, поносни што је имамо и одлучни да је чувамо и јачамо у будућности - нагласила је Цвијановићева на свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике - 9. јануара.

Она је нагласила да је обавеза свих да цијене и поштују жртве оних који су ту слободу одбранили у рату, посебно оних који су дали животе и дијелове свог тијела да би одбранили право српског народа на живот и да траје.

- Зато Српска траје већ 28 година и наставиће да траје - за сва времена, баш како то каже и овогодишњи слоган наше прославе. Наша прошлост, садашњост и будућност налажу нам да увијек идемо правим путем и да се спремно носимо са изазовима. Тих је изазова увијек било много, и биће их и у будућности, али ако наше институције поштују потребе и очекивања грађана, а наши грађани поштују напоре које институције улажу у рјешавању њихових проблема, онда ће сваки изазов бити рјешив и сваки ће успјех бити заједнички - поручила је Цвијановићева.

У обраћању на свечаној академији предсједница Републике изразила је захвалност свим људима, женама и мушкарцима широм Српске, дјеци и омладини што дају снагу Републици Српској.

Она је нагласила да је захвална и дијаспори која Српску носи у срцу и која се, заједно с људима који живе у Српској, радује сваком њеном напретку.

- Без огромне љубави нашег народа према својој републици, много тога не бисмо успјели, без те љубави и пожртвованости имали бисмо прошлост и можда комадић садашњости, али не бисмо имали будућност. Али, ми имамо будућност, захваљујући храбрости оних који су Српску ставарали и оних који су је одбранили, и захваљујући љубави и преданости наших људи који су је свих ових година неуморно чували, изграђивали и развијали - нагласила је Цвијановићева.

Она је нагласила да су грађани Српске данас поносни што имају Републику Српску и на чињеницу што она сваког дана изгледа модерније, љепше и развијеније.

Према њеним ријечима, није било једноставно обезбиједити развој у компликованом окружењу какво влада у БиХ, у условима у којима се у континуитету настоји угасити идентитет Српске и умањити њен капацитет, статус и надлежности, у којима нема озбиљног партнера да се рјешава било какав економско-социјални, инвестициони или инфраструктрни пројекат, али је Српска ипак то успјела.

- Нажалост, ни амбијент у оквиру регије није стимулативан, и далеко је од услова у којима се може градити истинско разумијевање и јачати повјерење и сарадња. Много тога смо морали урадити сами или уз подршку Србије. Други не само да нам нису помагали, него су нам и одмагали - констатовала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је зато важно стално јачати капацитете Републике Српске.

- Још је много посла пред нама. У 2020. годину смо ушли спремни за нове побједе на пољу политичке, економско-финансијске и социјалне стабилности. Повећање плата, пензија, социјалних давања, раст запослености и смањење незапослености, уз очување политичке стабилности и јачање безбједносних капацитета Републике Српске остају приоритети републичких институција - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Република Српска жели чврсте, нераскидиве везе са Србијом, која је најјачи ослонац Српске, и Српска и Србија наставиће да тијесно сарађују у свим областима.

- Желимо наставак добре сарадње и разумијевања са Руском Федерацијом и Кином. Наш је циљ и да у оквиру процеса европских интеграција проводимо реформе које ће бити добре за наше друштво и које ће обезбиједити стабилно запошљавање и добро плаћене послове. Желимо искрено партнерство и са Сједињеним Америчким Државама. Отворени смо за сарадњу са свима - поручила је Цвијановићева.

Она је констатовала да је данашњи свијет оптерећен бројним политичким и безбједносним проблемима, али нуди и огромне могућности за повезивање и привредну сарадњу са просторима и државама које након рата нису били традиционални спољнотрговински партнери Српске.

- У наредном периоду биће настављена реализација великих инфраструктрних пројеката. Важно је да добрим саобраћајницама повежемо све дијелове Српске, а ауто-пут од Бањалуке преко Добоја до Србије наш је стратешки пројекат - најавила је предсједница Републике.

Поздрављајући госте који присуствују данашњем обиљежавању Дана Републике, Цвијановићева је рекла да Српска поносно обиљежава свој дан рођења, једнако поносно као и како се њене заставе вијоре широм Републике.

- Али, не смијемо изгубити из вида да је Српска многима трн у оку и да многима смета што није нестала или што није развлашћена. На различите начине, а најчешће интервенцијом међународних представника, настојала се промијенити суштина дејтонске БиХ, увијек на штету Републике Српске и њених надлежности. Многима смета што је Република Српска створена у миру, прије ратних сукоба, што је у рату одбрањена, а након рата очувана и изграђивана", истакла је предсједник Српске.

Управо због тога, нагласила је Цвијановићева, не смије бити изгубљен из вида значај идеје која је стајала иза стварања Републике Српске, али ни потреба да се она стално јача и развија као мјесто у којем ће се у слободи рађати, расти и живјети будуће генерације.

"Зато је наша обавеза да штитимо надлежности и уставни капацитет Српске, а Уставом су Републици повјерена овлашћења за све области које су важне за живот грађана и развој друштва. Отуда и толика настојања да се она развласти преносом надлежности на ниво БиХ и да се угаси све оно што подсјећа да је Република Српска, за разлику од Федерације БиХ и дејтонске БиХ, једина настала у вријеме мира, дакле, прије ратних сукоба - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, отуда и оспоравање 9. јануара 1992. године као дана рођења Републике Српске јер тај датум ремети цјелокупан лажни концепт о рату, о страдању, о почетку и крају тог ужасног искуства за све народе у БиХ, о жртвама које се признају и онима које се не признају, о томе како се кројила међународна правда и како се судовањем прекрајала историја.

- Девети јануар је за поједине, који упорно нападају Републику Српску, непријатан подсјетник да је, иако у турбулентно политичко вријеме, једино Српска настала у миру, да је свој Устав добила у миру, и да је институционално и на сваки други начин заживјела и функционисала прије ратних сукоба, док је Федерација БиХ настала као продукт рата кроз споразум о окончању крвавих сукоба зараћених хрватских и муслиманских снага, те да је данашња дејтонска БиХ настала у оквирима међународног права кроз мировни споразум, тако што је њиме окончан рат, али и успостављен уставно-политички систем који је верификовао Републику Српску која је настала у миру и Федерацију БиХ која је настала у рату - нагласила је предсједник Републике.

Она је рекла да су то историјске чињенице, подупрте документима и оне могу да се процјењују и тумаче у контексту историјских околности, али нигдје на свијету судови о историјским чињеницама не доносе пресуде или одлуке.

- Нама БиХ, у којој се поштују уставне надлежности, није сметња. Она је могла чак и да буде успјешна земља и примјер успјешног суживота да није подвргавана различитим експериментима и да није упала у замку сопственог оспоравања. Дакле, БиХ, која је комотна за све који у њој живе, нама није сметња. Али нашем развоју јесте сметња ако због сталних оспоравања наших права плаћамо превисоку цијену у политичком, институционалном, развојном и економском смислу - истакла је Цвијановићева.

Она је поновила да се Српска залаже за досљедно поштовање Дејтонског споразума, за сарадњу и координацију у оквиру БиХ, али не прихвата отимање надлежности.

- Загледани смо у будућност. Желимо да сви народи у БиХ буду једни другима добри партнери. Желимо да Републику Српску градимо као мјесто у којем ће моћи да се остваре и појединци и колективитети. Радимо на томе да Република Српска буде стабилна и да љубав коју наш народ за њу осјећа буде наш трајни заједнички капитал који ће помоћи да, живећи у миру, унапређујемо Српску као успјешну заједницу - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Република Српска сигурним кораком корача напријед.

- Некад је наше кретање брже, некад спорије, али је увијек кретање, никад стајање. Још постоје многи појединци и многе породице којима треба помоћи и наша је обавеза да водимо рачуна о рањивим категоријама у друштву. Такође, плате радника и пензије наших пензионера морају расти, зато подржавам напоре које Влада чини на том плану. Нашој дјеци треба образовање које ће им гарантовати запослење и конкурентност по завршетку средње школе или факултета. Морамо се одрећи старих рутина. Свака реформа изазива отпор, али дође вријеме кад се отпор мора игнорисати и кад се морају правити резови. Ово је то вријеме - поручила је Цвијановићева.

Од тога колико ће успјешно бити проведена реформа, рекла је предсједник Републике, зависиће и колико ће се успјешно живјети у будућности.

Она је оцијенила да у овим изазовним временима, Република Српска мора водити рачуна о свему, чак и оним великим и малим стварима који се негдје подразумијевају.

- Ми се за сваку морамо изборити, јер се ниједна не подразумијева. Зато је важно да не изгубимо из вида да је стабилност претпоставка за било који напредак. Морамо чувати наше институције и нашу стабилност, јер су једино оне гаранција да ћемо савладавати проблеме и напредовати. Важно је да вјерујемо у Републику Српску јер ћемо тако имати будућност - истакла је Цвијановићева.

Она је свима у Републици Српској честитала 9. јануар - Дан Републике, пожељевши мир и стабилност Републици Српској.

- Желим да имамо Републику Српску која ће увијек ићи напријед и бити на понос будућим генерацијама као што је то данас нама! Живјела Република Српска - истакла је Цвијановићева.