latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:31 ⇒ 15:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Низоземска купује "зелену струју"

Низоземска преговара са неколико европских земаља о увозу струје добијене из обновљивих извора, објавила је низоземска телевизија НОС, а вијест је потврдило Министарство за економију и заштиту животне средине.

Према циљевима која је поставила Европска унија, до краја ове године 14 одсто укупне електричне енергије произведене у Низоземској мора бити из обновљивих извора.

Циљ је, по свему судећи, недостижан, а куповином права на увоз зелене енергије из земаља које имају вишак исте, Низоземска ће избјећи санкције из Брисела.

Представник низоземских произвођача енергије из обновљивих извора Олаф ван дер Хаг изјавио је за НОС да разумије да је Влада под притиском да у кратком року испуни захтјеве ЕУ, али и да је веома разочаран што је дотле дошло.

- То значи да ће Низоземска вјероватно потрошити неколико стотина милиона евра на зелене пројекте у иностранству. Да новац иде у друге земље је штета, јер се тако не отварају нова радна мјеста и пословне шансе за низоземска предузећа која се баве добијањем струје из обновљивих извора - рекао је он.

Упркос сумњивим праксама за испуњење захтјева ЕУ, Низоземска ради на остваривању постављених норми када је у питању производња струје из вјетра или сунца. Тако је планирано постављање великих вјетропаркова у Сјеверном мору, који би до 2030. године морали обезбјеђивати 70 одсто укупне електричне енергије. За гријање ће се, за сад, наставити употреба земљаног гаса.

Није познато када ће низоземско Министарство за економију и заштиту животне средине објавити податке о резулатима преговора о увозу зелене енергије.