latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:51 ⇒ 11/01/2020 | 14:02 | Аутор: Вечерње новости

Криминална група у Црној Гори у ропству држала 93 Тајванца

Хапшењем осморице организатора криминалне групе која је у Црној Гори држала у ропству 93 држављана Тајвана, који су за њихов рачун вршили интернет преваре, полиција је прекинула највећи ланац трговине људима на Балкану, наводи Управа полиције.
Полиција Црне Горе (Фото: Управа полиције) -
Полиција Црне Горе (Фото: Управа полиције)

Службеници Управе полиције у координацији са Специјалним државним тужилаштвом реализовали су јуче међународну акцију којом је откривен и прекинут највећи ланац трговине људима на Балкану у посљедње вријеме, саопштила је полиција.

У овој акцији извршени су претреси на три локације. У тим објектима затечена су 93 особе са Тајвана којима је било ограничено кретање, одузети пасоши и они су, како се сумња, држани под присилом у објектима у којима је владала строга хијерархија од стране осумњичених особа, а које су располагале великим сумама новац.

Полиција је изузела више електронских уређаја ради вјештачења у циљу откривања кривичних дјела, те ухапсила осам особа због сумње да су починиле кривична дјела трговина људима и стварање криминалне организације. Идентификовано је  12 жртава овог кривичног дјела, а у обради је 85 особа.

Током истраге, полиција Црне Горе је сарађивала са полицијом земље из које потичу извршиоци и жртве извршених кривичних дјела, наводи Управа полиције.

Ради спречавања отварања сличних центара и предупређењем извршења ових кривичних дјела с акцентом на борбу против трговине људима, полиција најављује још обимнију сарадњу са Еурополом.