latinica  ћирилица
09/01/2020 |  16:17 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Приједлози Приштине више неће моћи да прођу у УН

Београд наставља политику утврђивања ко је од држава признао, а ко није признао независност Косова, али је ситуација сада таква да Србија може да рачуна да у УН нека одлука коју Косово буде предлагало неће моћи да прође, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- Знамо да би Русија уложила вето када би питање независности било на дневном реду, али морамо да се осигурамо за случај да се то не деси - рекао је Дачић новинарима у Београду.

Он је додао да је Србија спремна на мораторијум да се не ради више ништа у вези са повлачењем признања, али да не може она да престане, а да Албанци наставе да раде даље на признању.

- Они мисле да ми треба да престанемо да се они не би нервирали много, а да Косово треба да настави да лобира за своју независност, да САД и Велика Британија на сваком Савету безбедности зову све земље да признају Косово, а ми да испаднемо наивни - рекао је Дачић.

Он је истакао да је повлачење признања државна акција и државни пројекат, те да није уперена ни против кога, већ само да заштити националне и државне интересе Србије.

Дачић је подсјетио да је од 193 чланице УН, прије двије године 113 признавало независност Косова, што је значило да је Приштина тада могла да "прогура" неке одлуке на Генералној скупштини УН.

Он је додао да је Србија са 17 земаља утврдила да више не признају Косово, тако да сада 93 земље признају независност Косова, а 95 не признаје Косово, док је пет земаља "флуидно".

Дачић је појаснио да је од тих пет земаља Египат признао Косово, али тога нема нигдје у писаној форми, као и Перу, док његов колега из Омана каже да Оман није признао, а Приштина тврди да јесте.

- Гвинеја Бисао која је некада признала Косово, па је премијер повукао признање, а председник је сменио тог премијера и дао изјаву да не повлаче признање и Доминиканска Република која је некада признала Косово, али нама је и званично потврдила да ће поштовати сваки договор Београда и Приштине - навео је Дачић.

Он је додао да те земље не гласају за Косово у међународним организацијама, али су некада признале независност.

- Не гласају, али не могу да рачунам 100 одсто да нису признале - додао је Дачић.

Коментаришући препоруку Приштине грађанима Косова да не путују у Србију због хапшења осумњиченог за ратне злочине на Мердарама у суботу, Дачић је рекао да ко год је починио злочине треба да одговара, пренијели су београдски медији.

- Што се тиче ових са Косова, они би требало да дају налог да избегавају да путују било где, јер где год да крену биће ухапшени и то не само због догађаја на Косову. Највише људи међу борцима `Исламске државе` пропорционално броју становника је са Косова - каже Дачић.

Он је додао да се то питање политизује, јер на Косову и Метохији слободно могу да хапсе Србе, али да када се ухапси неки Албанац од тога се прави политички процес.

Дачић је упитао да ли Србија треба сада да препоручи својим грађанима да не иду у БиХ или Хрватску.