latinica  ћирилица
09/01/2020 |  16:40 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Нема формалних иницијатива Београда и Бањалуке за комисију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да нема формалних иницијатива Београда и Бањалуке о формирању комисије која би изнијела своје виђење о догађајима у рату у БиХ, а након што је са докумената у Великој Британији скинута ознака повјерљивости.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је навео да је тема у британским документима, која се односи на догађаје у Сребреници, веома важна јер се до сада користила као флоскула како би се показала једна страна приче, односно страна која је оптуживала само српски народ.

- Зато сваки нови податак који има другачију конотацију од нечега што је можда већ ушло у стандарде треба пажљиво проучити и према томе предузимати одређене политичке акције - рекао је Дачић у Београду, након састанка са палестинским шефом дипломатије Ријадом ел Маликијем.

Он је додао да то није једина тема на коју треба обратити пажњу и додао да постоји још доста тема о којима ће се сазнавати истина читајући податке из архива, пренијели су београдски медији.

Дачић је рекао да су веома важни и извјештаји о томе шта се десило на Маркалама /у Сарајеву/, затим шта се десило на почетку и пред хрватску акцију "Олуја"...

- Такође, важно је да се виде и документа везана за Косово и Метохију, а у вези са догађајима који су претходили бомбардовању. Не знам колико ће све то бити доступно - навео је Дачић.

Он је као примјер навео да Француска још није дала Србији све податке из архива у вези с атентатом на краља Александра Карађорђевића.