latinica  ћирилица
09/01/2020 |  17:17 | Аутор: СРНА

Пекинг одбацује позив Трампа да се одустане од споразума

Кина је данас одбацила позив америчког предсједника Доналда Трампа да се одустане од нуклеарног споразума са Ираном и да се ради на новом.
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг рекао је да је главни узрок тензија на Блиском истоку повлачење САД из нуклеарног споразума.

- Сада је дошло до ескалације на Блиском истоку и иранско нуклеарно питање је суочено са неколико изазова. Америка се једнострано повукла из споразума не познајући међународно право и обавезе и уз ометање спровођења договора других страна. То је главни узрок тензија - нагласио је Шуанг.

Шуанг је истакао да је споразум тешко остварен и да је усвојен у УН, те да све стране треба да поштују договор.

Споразум је постигнут 2015. године између Ирана и пет сталних чланица Савјета безбједности УН Америке, Британије, Русије, Француске и Кине те Њемачке и ЕУ.

Трамп је повукао САД из споразума у мају 2018. године. Амерички предсједник је у више наврата критиковао нуклеарни споразум као "веома неуспјешан" и "глупав".

Он је јуче изјавио да је вријеме да и друге земље одступе од споразума са Ираном и да треба да раде на новом како би свијет био безбједније и мирније мјесто.