latinica  ћирилица
09/01/2020 |  18:14 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

У Бриселу табла Иве Андрића, у Београду Бриселска улица

На кући у Бриселу у којој је једно вријеме живио српски нобеловац Иво Андрић биће постављена табла која ће на то указивати, док ће једна улица у Београду добити име по Бриселу, изјавио је замјеник градоначелника Београда Горан Весић.
Иво Андрић (архив) -
Иво Андрић (архив)

Весић, који је у званичној посјети главном граду Белгије, истакао је да је посебно задовољан што су домаћини прихватили приједлог делегације Београда да се на кући у Бриселу у којој је 1929. године девет мјесеци живио нобеловац Иво Андрић као дипломата Краљевине Југославије, постави табла која би на то указивала.

Весић је рекао да би се и на тај начин направила још једна веза два града и двије земље, с обзиром на то да Иво Андрић није само српски и југословенски, већ свјетски писац, један од најпознатијих писаца 20. вијека.

Он се нада да ће табла бити постављена већ током ове године, те да ће и у Србији научити да је у Бриселу живио Иво Андрић, саопштено је на сајту Града Београда.

- Вјерујем да ћемо и на тај начин наставити сарадњу која може да буде добра и од користи и Бриселу и Београду - истакао је Весић, који је у Бриселу разговарао са државним секретаром регије Брисел Паскалом Сметом.

Он је истакао да ће већ током ове године једна улица у Београду добити име по Бриселу, као што у Бриселу већ деценијама постоји Београдска улица.

- То ће бити прилика да потпишемо споразум о сарадњи у области културе, размјене информација, саобраћаја - навео је Весић.

Он је најавио да ће бити организовани и Дани Брисела у Београда у наредне двије године, а биће организовани и Дани Београда у главном граду Белгије.

Весић је рекао да ће између два главна града бити успостављена званична сарадња.