latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:21 | Аутор: СРНА

"Нелогичне гласине" о обарању авиона

Директор иранске Организације за цивилни ваздушни саобраћај Али Абедзадех одбацио је "нелогичне гласине" да је авион украјинске авио-компаније, који је јуче пао недалеко од Техерана, погођен пројектилом, јавили су данас ирански медији.
Мјесто пада украјинског авиона (фото: Ebrahim Norooz / AP) -
Мјесто пада украјинског авиона (фото: Ebrahim Norooz / AP)

- Научно гледано, немогуће је да је пројектил погодио украјински авион и такве гласине су нелогичне - нагласио је Абедзадех, преноси новинска агенција ИСНА.

Амерички медији су нешто раније јавили да је Иран грешком оборио украјински путнички авион недалеко од Техерана при чему је погинуло свих 176 путника и чланова посаде.

Америчка медијска кућа Си-Би-Ес навела је да званичници САД изражавају увјерење да је авион "боинг 737-800" украјинске авио-компаније јуче погођен пројектилом.

Си-Би-Ес истиче, позивајући се на америчке обавјештајне службе да су сателити примијетили инфрацрвене трагове лансирања два пројектила праћене експлозијом.

Украјина је раније саопштила да разматра да ли је пројектил погодио летјелицу, што је Иран одбацио.

Авион се срушио само неколико часова након што је Иран извршио ракетне нападе на двије ваздушне базе у Ираку у којима су били стационирани амерички војници.