latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:37 | Аутор: СРНА

Свједок прије 19 година тражио да се испита убиство војника

Свједок Бакир Алиспахић испричао је данас у Суду БиХ, на суђењу команданту Специјалне јединице МУП тзв. РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, да је 2000. године тражио од Тужилаштва Кантона Сарајево да се испита убиство у Великом парку, како би скинуо љагу са себе.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Он је рекао да је 1992. године био начелник Центра служби безбједности, те да су га због тога поједини функционери јавно прозивали да преузме одговорност за убиство војника.

- Ја сам се у децембру 2000. године обратио Тужилаштву Кантона Сарајево да се расвијетле сви злочини који су се десили, а посебно сам нагласио Велики парк, јер су неки функционери мене јавно прозивали одговорним за тај злочин - појаснио је Алиспахић.

Он је испричао да су чланови удружења "Ветерани специјалне јединице Босна" 1998. године свим медијима упутили саопштење у којем га јавно прозивају, те да је међу потписницима саопштења и Драган Викић.

- Тада сам кантоналном тужиоцу приложио доказе које сам имао и исјечке из новина, али до данас нико није расвијетлио тај случај - рекао је Алиспахић, и навео, да је за убиство војника у априлу 1992. године сазнао након мјесец дана од Малика Кривића.

- Малик ми је у разговору рекао да су на Добрињи заробљени војници, да су их довели у полицијску станицу и да је Викић рекао да их воде даље, јер ако их је војска заорбила нека их војска и води - рекао је Алиспахић.

Свједок је данас појаснио да су тада све полицијске јединице биле обавезне достављати дневне извјештаје ЦСБ, али да извјештај о довођењу војника ЈНА у просторије Јединице за специјалне намјене није добио.

Одбрана првооптуженог тражила је одобрење од суда да у својству свједока испита Неџада Херенду, за којег су многи свједоци у овом предмету тврдили да је убио војнике ЈНА.

Осим Викића, у предмету "Велики парк", за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју Добриње.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим посмртним остацима још трага.

Наставак суђења заказан је за 16. јануар.