latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј: Дан Републике радост свих Срба, ма гдје се налазили (ФОТО)

На Дан Републике, поводом Светог Архиђакона Стефана, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, Свету архијерејску литургију предводио је патријарх Иринеј, уз саслужење епископа бањалучког Јефрема, зворничко – тузланског Фотија, бихаћко – петровачког Сергија и захумско – херцеговачког Димитрија.

Звона храма Христа Спаситеља огласила су долазак патријарха српског и архијереја.

Вјерни народ сабрао се да дочека свог патријарха, али и да упути молитве за Републику Српску.

Анкетирани грађани и вјерници сагласни су у оцјени да Република Српска треба да живи и постоји, као и у томе да она представља симбол слободе за све становнике који живе у њој. Оцјењују да ће рођендан Српска прослаљати стољећима.

Света архијерејска литургија у Храму Христа Спаситеља (Фото: РТРС)

Током Свете литургије освештани су славско жито и колач, а архијереји су упутили молитвене жеље за дуговјечност и напредак Републике Српске.

- Покушавају да нам оспоре и Републику и славу. Очигледно нас не познају! Срби посљедње што би дали и што би могли дати то је њихова крсна слава - нагласио је епископ бањалучки Јефрем.

Патријарх српски Иринеј пожелио је благословену Републику Српску. Рекао је да са Српском и цијело српство слави божанску и апостолску побједу и поновио да нас све рука Господња води и руководи.

Република Српска ће трајати, јер је њено постојање дубоко утканo у душу свих Срба, ма гдје они живјели, али и на жртви њених најбољих синова, поручено је у Храму Христа Спаситеља.