latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:44 ⇒ 10/01/2020 | 09:09 | Аутор: РТРС

Највиша признања Александру Вулину и Народном позоришту Српске (ФОТО)

Предсједница Жељка Цвијановић додијелила је одликовања најзаслужнијим институцијама и појединцима.

За заслуге у међународној сарадњи, учвршћењу мира и допринос развоју свеукупних односа између Српске и Србије, предсједница је министра одбране Србије Александра Вулина одликовала Орденом заставе Српске, са златним вијенцем.

Ово одликовање добило је и Народно позориште Српске.

Жељка Цвијановић (Фото: Sputnik / Дејан Симић)

За промоцију Српске и њених вриједности одликован је Павле Лазаревић, студент престижног Масачусетс технолошког института. Увјерен је да су успјешни млади људи - будућност Републике Српске.

- Kао студент једног од најпрестижнијх универзитета у свијету трудим се да изградим пријатељство са свима њима и да их упознам са нашом историјом, традицијом, као и да српски народ представим онаквим какав јесте, а не као што су нас представљали медији 90-их година прошлог вијека - рекао је Лазаревић.

За допринос развоју културно-умјетничког живота, резултате и достигнућа у афирмацији Српске, одликовано је Народно позориште Републике Српске.

За директора ове установе то је додатна одговорност да национални театар постиже још боље резултате.

- 9. јануар за нас је догађај и историјска чињеница коју поштујемо и којој ћемо свакако са великим задовољством да се враћамо и да цијенимо овај орден - навео је Ненад Новаковић, директор Народног позоришта Републике Српске.

Министар одбране Србије Александар Вулин одликован је Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем.

Цвијановић-Вулин (Фото: РТРС)

Овај орден, каже, није додијељен само њему, већ и Србији. Српска је, истиче Вулин, настала потребом српског народа да се сачува од геноцида, који је пријетио да се понови.

- Јер сви Срби знају да тамо гдје немају свог судију и полицајца, гдје немају свог предсједника и учитеља, за њих нема правде, сигурности и знања. Зато је данашњи празник, не само празник Српске, већ свих Срба гдје год да се налазе - навео је Вулин.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић захвалила је свима који су својим радом и залагањем, дали немјерљив допринос у јачању Републике.

- Оно што данас имамо много је боље у односу на оно што смо имали у времену иза нас, али сам сигурна да ово што данас имамо није ни близу добро ономе што ћемо имати у будућности - истакла је Цвијановићева.

Предсједница Републике Српске - додјела одликовања (Фото: РТРС)

Одликовања су додијељена и другим институцијама, одранизацијама и удружењима.

Одликовања (Фото: РТРС)

Орденом крста милосрђа за пожртвовање и храброст у њези рањеника током протеклог рата и дугогодишњи рад, одликовани су начелник Завода за клиничку радиологију УКЦ-а Српске Саша Вујновић и љекар добровољац у протеклом рату, Михаил Миков Николов из Бугарске.