latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:50 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Срби из Сарајева с посебним осјећањима обиљежавају Дан Републике

Историјска одлука о проглашењу Републике Српске објединила је све Србе. То је била снажна порука да не могу и никада неће бити народ другог реда у БиХ- рекао је Момир Тошић, посланик из Првог сазива Скупштине српског народа БиХ, директни свједок драматичних дешавања на прелазу с '91. на '92. годину. Дан Републике, низом свечаности, обиљежен је на подручју сарајевско-романијске регије.

Срби из Сарајева с посебним осјећањима обиљежавају Дан Републике, јер су кључне одлуке за настанак Српске донесене у Сарајеву. Срећни су што, с потомцима, у слободи славе празник, што жртва коју су поднијели није узалудна.

- Дјеца морају да знају ко смо, одакле смо, зашто славимо Републике Српску и све њене жртве - рекла је Душанка Вујадин, супруга погинулог команданта Касиндолског батаљона ВРС.

Ватромет поводом Дана Републике у Источној Илиџи, у част 4.000 српских кћери и синова из некада Српског Сарајева, који положише живот на олтар Отаџбине.

Слободан Маунага, предсједник БО „Илиџански борац“ из Источне Илиџе поручио је свим грађанима Српске да смо заједно, да не дамо Српску, да нема подјела, да се одазивамо на овакве скупове и да не заборавимо најбоље међу нама.

Историјска одлука о настанку Републике српског народа БиХ донесена је на данашњи дан, прије 28 година у свечаном салону сарајевског хотела "Холидеј ин". Данас, у њему нема никаквог трага, ничега што би подсјећало да је овдје практично рођена Република Српска, а тешко је то и очекивати када у Федерацији Српску негирају, оспоравају, зову најпогрднијим именима, Ерес, мањи бх. ентитет...

Посланик првог сазива Скупштине српског народа БиХ Момир Тошић сјећа се да су јединство и слога били водиља тадашњим српским првацима, кроз немирна времена с почетка '90-тих прошлог вијека.

- Имали смо визију да ћемо с том одлуком да обједином српски народ и да ћемо послати поруку да српски народ у БиХ не може бити народ другог реда - каже Тошић.

Одлука о проглашењу Републике српског народа БиХ, била је изнуђен одговор Срба на намјере муслимана и Хрвата да издвоје БиХ из Југославије, прегласавајући српске посланике. Тошић истиче да су покушавали да укажу да прегласавање српског народа у БиХ не може да изњедри ништа добро. Он је увјерен да су 9. јануара постављени чврсти темељи Републике Српске. Преживјела је, каже, искушења Дејтонског споразума и каснијих интервенција међународних званичника.

Зарад Републике Српске и међународне гаранције да ће опстати, сарајевски Срби напустили су историјске и, у рату, одбрањене територије.

- Данас када се вратимо уназад и погледамо, мислим да није био узаладун труд и да свим јунацима и борцима који су дали животе за Српску треба одати почаст, увијек и на све вијекове - додаје Тошић.

Република Српска настала је у миру, одбрањена у рату, овјерена као међународни субјект у Дејтонском споразуму. Двадесет осам година постојања буди понос, али и обавезује да је јачамо због наших поколења.