latinica  ћирилица
09/01/2020 |  20:04 ⇒ 20:05 | Аутор: sputniknews.com

НАТО добијао податке из Румуније о иранским ракетним нападима

Систем ПРО у Румунији је преносио НАТО-у драгоцјене информације током ракетног напада Ирана по америчким базама у Ираку, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг током прес-конференције са премијером Румуније Лудовиком Орбаном.

- Систем противракетне одбране у Румунији је у том тренутку радио нормално и снабдијевао је Алијансу драгоцјеним информацијама о ракетном нападу Ирана - нагласио је он.

Столтенберг је додао да НАТО не види разлог за промјену стратегије у сфери ПРО, јер се не примјећује повећана пријетња примјене балистичких ракета након напада Ирана.

- Када је у питању објекат ПРО у Девеселу у Румунији, ми, наравно, будно пратимо ситуацију, али нема разлога да мијењамо ниво наших одбрамбених стратегија - рекао је он.

Борба против тероризма

- НАТО се на позив америчког предсједника консултује са земљама Алијансе о повећ́ању свог учешћа у борби против тероризма на Блиском Истоку - додао је Столтенберг.

Како је истакао, најбољи начин за борбу против тероризма је укључивање локалних снага, како би се оне самостално бориле са тероризмом.

Повећ́ање присуства у Црном мору

Према његовим ријечима, НАТО оцјењује Црно море као стратешки регион и намјерава да јача своје присуство у тој области.

- Црно море има стратешки значај за НАТО. Три земље-чланице НАТО-а су обалске земље Црног мора; Турска, Бугарска и Румунија. Још двије земље региона, Грузија и Украјина, су драгоцјени партнери Алијансе - истакао је он.