latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:32 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Мегапожар гута југоисток Аустралије, евакуација 250.000 људи (ФОТО/ВИДЕО)

Снажан вјетар у Аустралији спојио је данас два жаришта у један мегапожар, четири пута већи од Њујорка, а хиљаде људи и даље захтијевају предузимање акције поводом климатских промјена.

Неколико огромних пожара на југоистоку Аустралије спојило се у мегапожар који захвата око 3.700 квадратних километара, што је три пута већа површина од било којег до сада познатог пожара. Ватра гута све пред собом, па је предложена евакуација око 250.000 људи.

Тај мегапожар који се обрушава на најгушће насељене државе Нови Јужни Велс и Викторију, уништава готово 1,5 милиона хектара, наводи Сиднеј морнинг хералд.

То је, додају, само један од око 135 пожара у којима је од октобра страдало 26 особа и више од милијарду животиња, док је оштећено или уништено 3.000 кућа.

Аустралија је апеловала на скоро 250.000 људи да напусте своје домове и припремила војну помоћ, јер ће наредних неколико сати бити веома критични, иако је у неким дијеловима земље почела да пада киша.

Пожари у Аустралији (фото:Alkis Konstantinidis/Reuters)

​Надлежне службе су спремне да оду у подручја захваћена ватром уколико услови постану екстремни, поручио је премијер Аустралије Скот Морисон.Премијер савезне државе Викторије Данијел Ендрус рекао је да је чак и уз кишу у Мелбурну и боље временске услове, који се предвиђају за сљедећу недјељу, пред Аустралијом доста посла кад је ријеч о пожарима.

​Власти су послале 240.000 порука грађанима Викторије да би требало да напусте своје куће, а становницима високоризичних подручја у Новом Јужном Велсу и Јужној Аустралији такође је савјетовано да размисле о одласку. Пожари харају Аустралијом од октобра, а захватили су 10,3 милиона хектара, што је површина Јужне Кореје.

Температура је данас прешла 40 степени Целзијусових у дијеловима Новог Јужног Велса и сусједне Викторије, гдје је пажња усмјерена на два пожара која су се повезала у један огромни, пренио је АФП.

На граници ове двије државе проглашено је "стање катастрофе" пошто се сутра очекује још виша температура, а издата су и наређења о евакуацији.

Премијер Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан рекла је да у овој држави букти више од 130 пожара, а да 50 још није под контролом.

На Острву кенгура, у близини јужне обале Аустралије, највећи град је био одсјечен док су се ватрогасци борили са опасним пожарима.

У катастрофалним пожарима у природи погинуло је 26 особа, уништено је више од 2.000 домова и спаљена површина од око 80.000 километара квадратних, што је величина Ирске.