latinica  ћирилица
10/01/2020 |  12:01 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Брчко: Обиљежен Дан Републике Српске (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Радован Вишковић положили су данас вијенац на Спомен-обиљежје палим српским браниоцима Брчког поводом Дана Републике Српске - 9. јануара.
Брчко - полагање вијенца -
Брчко - полагање вијенца

Цвијеће су положили и министри управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, рударства и енергетике Петар Ђокић, трговине и туризма Сузана Гашић, породице, омладине и спорта Соња Давидовић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, народни посланик Недељко Ћорић.

На Спомен-обиљежје цвијеће су положили и градоначелник Брчког Синиша Милић, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинско рата, политичких партија, те јавног и политичког живота.

Након полагања вијенаца, обиљежавање Дана Републике у Брчком настављено је свечаним пријемом званица у хотелу Јелена.

Пријем (Фото: СРНА)

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да је обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске избор и право српског народа на свој датум и дан.

- Институције су одлучиле да је 9. јануар Дан Републике и тако ће и бити - рекао је Додик.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Вишковић и Додик у Брчком (Фото: СРНА)

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статуц.