latinica  ћирилица
10/01/2020 |  17:24 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Република Српска одбацује одлуку Уставног суда БиХ о 9. јануару

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Источном Сарајеву да је најпаметније да Уставни суд БиХ повуче своју одлуку о 9. јануару, јер Република Српска неће одустати од датума кад је у миру настала 1992. године.
9. Јануар, Дан Републике Српске - За сва времена -
9. Јануар, Дан Републике Српске - За сва времена

Додик је новинарима рекао да Република Српска одбацује сваку одлуку Уставног суда БиХ која је донесена на бази већине сачињене од три странца и два Бошњака, како је донесена и одлука о 9. јануару - Дану Републике.

- То није фер, поштено, ни правнички, без обзира што дио јавности у БиХ покушава да се сакрије иза неког права - рекао је Додик новинарима у сједишту Републике Српске, гдје је био домаћин божићног пријема.

Он је истакао да Уставни суд БиХ није суверенистички орган, што је директно усмјерено против суверенитета БиХ.

- Нигдје се уставни суд не бави таквим стварима како што се бави овдје - констатовао је Додик и додао да је одлука Уставног суда БиХ о 9. јануару покушај да се креирају рјешења по вољи једних и на штету других.

Он је истакао да формирање Републике Српске нема везе са лошим догађајима који су се десили касније.

- За сваку игру потребно је неколико играча. Република Српска ниједног тренутка 1992. није планирала никакав сукоб у БиХ, али је хтјела да заштити српски народ - закључио је Додик.

Уставни суд БиХ оспорио је Закон о Дану Републике Српске - 9. јануару, разматрајући захтјев за оцјену уставности Дана Републике Српске који је у јануару прошле године поднијело девет делегата Бошњака и Хрвата у Вијећу народа Српске.