latinica  ћирилица
10/01/2020 |  17:42 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Мора се разговарати о документу британске Владе о Сребреници

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се мора разговарати о документу британске Владе који потврђује да није постојала намјера политичког и војног руководства Републике Српске за заузимање Сребренице и почињене злочине.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Без обзира што многи на неким другим, трећим или петим странама, за разлику од нас, мисле да је то нешто периферно, ми мислимо да је то дио суштине - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, то је дио одговора на сатанизацију српског народа која је учињена, као и на лажну конструкцију оптужнице против политичког и војног руководства Републике Српске.

- Сада чујемо да су званичници британске власти тог времена веома јасно процијенили да то није у основи - нагласио је Додик и констатовао да то значи да је оптужница на лабавим темељима и неодржива.

Упитан о избору недостајућег члана Савјета министара, Додик је оцијенио да се треба држати ранијег договора да кандидата предлаже страна која има право на то, без обзира свиђало се то некоме или не.

Он је навео да никада не би дозволио да Свен Алкалај буде именован у име БиХ да је сматрао да има право да урушава договор.

- Ми не желимо икога да оспоравамо, поштоваћемо приједлоге других страна и тражимо да се поштују приједлози који долазе из Републике Српске - нагласио је Додик, подсјећајући да је Млађен Божовић, кандидат за министра за људска права и избјеглице, прошао све потребне провјере Централне изборне комисије и Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да би поновно оспоравање Божовићевог избора значило нову кризу у БиХ.

Говорећи о изградњи гасовода из Русије преко Турске, Бугарске и Србије, Додик је подсјетио да ће се Република Српска прикључити на тај балкански ток.

- Република Српска, а сматрам тиме и БиХ, има договор за изградњу гасовода од Србије према Бијељини и даље према Бањалуци - рекао је Додик и додао да ће Српска подржати евентуални план Федерације БиХ у том погледу.

Додик је у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву био домаћин божићног пријема.