latinica  ћирилица
10/01/2020 |  18:56 | Аутор: Независне

Највећа инвестиција у Србији и Европи о којој се ћути

Много се говори о улагањима и инвестицијама за Србију и уопште овај дио Европе, али чини се да се заборавило и на ону највећу.
Дунав - Фото: илустрација
ДунавФото: илустрација

Постоји инвестиција која би заправо била заједничка за неколико држава, и сматра се највећом у Србији, па и у Европи. Горан Родић из Грађевинске коморе Србије подсјећа да би то био прави привредни бум, а ријеч је о сређивању слива ријека, прије свега Дунава.

- Већ дуго година је планирана инвесција у коридор 7, а то је заправо Дунав. Европска унија је већ обезбиједила и одвојила 220 милијади евра за сређивање слива Дунава - рекао је Родић.

Како је 532 километра пловног пута кроз Србију, планирана је градња 14 лука, али и комплетно мијењање флоре и фауне.

Такође, неопходно је поставити и изградити пречишћиваче воде и отпада.

- То се улагањем подразумијева. Ништа више не смије да се излива у Саву и Дунав. Те воде морају да буду ријеке најмање друге категорије - каже он.

Према Родићевим ријечима, ово важи за највећу инвестицију у Европи.

- Осим пловности ријеке, ту је и еколошка заштита. Затим, подизање лука за велике бродове, осим тога, сви градови поред Дунава морају да регулишу отпад. Подразумијевају се и обалоутврде - наводи он.

- То би могла да буде велика инвестиција за Србију и отварање на десетине нових радних мјеста. Управо, највећу шансу има Србија - Голубац, Смедерево, Београд, Апатин...То је огроман потенцијал за привреду, посебно пољопривреду и туризам - каже Родић и додаје да ће од бродова који буду долазили бити и додатне користи за угоститељство.

Уз слив Дунава, планирано је сређивање и слива Велике Мораве, тзв. интегрално уређење слива.

- То је број један инвестиција у Србији. Регулисање реијке Мораве, али и воде која може да буде здрава за пиће. Она је сада тек четврте категорије. Сређује се комплетна привреда гравитира према њој. То је инвестиција која задржава становништво, подиже стандард и рјешава еколошку катастрофу која се надвија над тим дијелом - додао је Родић.