latinica  ћирилица
10/01/2020 |  19:26 ⇒ 19:27 | Аутор: sputniknews.com

Москва негира да се руски војни брод "агресивно" приближио америчком разарачу (ВИДЕО)

Саопштење америчке војне морнарице о наводном "опасном" зближавању руског брода америчком разарачу у Арапском мору није тачно, саопштило је Министарство одбране Русије.
Руски војни брод Москва (фото:Министарство одбране Русије) -
Руски војни брод Москва (фото:Министарство одбране Русије)

- Саопштење представника Пете флоте Војно-морнаричких снага САД о наводном "опасном" приближавању руског брода разарачу "Фарагут" у Арапском мору није тачно - навело је Министарство одбране Русије.

У саопштењу се додаје да је управо амерички разарач на најгрубљи могући начин нарушио правила упозоравања на могућност судара бродова.

- Управо је разарач Војне морнарице САД, који се налазио с лијеве стране руског војног брода који је пловио испред њега 9. јануара 2020. године на најгрубљи начин нарушио међународна правила о упозоравању на могућност судара бродова на мору и извео маневар како би пресјекао његов курс - наведено је у саопштењу.

Министарство је истакло да су непрофесионална дејства посаде америчког разарача "свјесно нарушавање међународних норми безбједности пловидбе" и да су то забиљежиле видео-камере с палубе америчког разарача.

- Посада руског војног брода је дјеловала професионално, предузевши маневар који је омогућио да се спријечи судар с бродом који је нарушио правила - додаје се у саопштењу.

Раније је прес-служба Пете флоте Војне морнарице САД саопштила да се руски војни брод приближио америчком разарачу "Фарагут" у сјеверном дијелу Арапског мора. У саопштењу је наведено да се инцидент догодио 9. јануара, када је разарач изводио планиране операције.

Америчка војска је саопштила да се руски брод "агресивно" приближио америчком разарачу.

На кадровима који су објављени на званичном налогу Пете флоте САД на Твитеру види се да руски брод сустиже амерички разарач.

Представници америчке војне морнарице су саопштили да је посада послала пет кратких звучних упозорења, након чега се руски брод удаљио. Америчка страна, међутим, тврди да руски брод није одмах промјенио курс.