latinica  ћирилица
11/01/2020 |  09:23 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Вишковић: У БиХ су битни Срби, Бошњаци и Хрвати, а не странци

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је судбина БиХ у њеним, а не у рукама међународне заједнице, за коју се нада да ће схватити своје грешке у овој земљи.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је за "Независне новине" рекао да је Српска за 28 година постојања постала субјекат без којег се у БиХ не може донијети ниједна одлука, а нада се да су и неки политичари у БиХ схватили да без уважавања, договора и компромиса нема напретка у БиХ.

- Овдје смо битни ми, Бошњаци, Хрвати и Срби, и оно што искрено желимо да урадимо, то и можемо, без обзира на став међународне заједнице - истакао је Вишковић.

Када је ријеч о будућој сарадњи ентитета, али и са влашћу на нивоу БиХ, Вишковић је навео да су сада сви на истом фону, те да ће се озбиљно радити и на заштити домаће производње, која је кључ за опстанак привреде и земље.

Премијер је рекао да је Влада Српске у прошлој години суштински урадила све што је од ње зависило за многе пројекте, иако је била потребна сарадња са другим нивоима власти, те додао да БиХ не треба да постоји ако није спремна и способна да се избори да институције раде свој посао.

Вишковић је подсјетио да је Српска прошле и претпрошле године била ускраћена за ПДВ од скоро 50 милиона КМ, као и да је у "Електропреносу" заробљено око 200 милиона КМ за инвестиције. "Да није било тих проблема, имали бисмо већи БДП, плате, запосленост", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је на плану расподјеле ПДВ-а Влади Федерације БиХ предложен договор о поравнању према коме Српска треба да добије око 35 милиона КМ, као и да је добио увјеравања да је то прихватљиво за други ентитет.

Вишковић је рекао да је радна верзија закона о ПДВ-у у процедури и да се он залаже за диференцирану стопу, али да ће уважити и мишљење стручњака. "Није у реду да стопа на млијеко, хљеб или пелене буде иста као за виски и друге луксузне ствари", сматра Вишковић.

Вишковић је напоменуо да се мора заштитити домаће тржиште од увоза производа сумњивог квалитета, те навео примјер пуних штала товних бикова код домаћих произвођача, уз истовремени увоз огромних количина меса у БиХ.

- Није ту ствар цијене и тржишта него квалитета. Неко коначно и дефинитивно на граници треба да каже шта нам се сервира, шта једемо и дебело плаћамо. Питање је да ли смо спремни да се изборимо с разним лобијима - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о платама, Вишковић је навео да се ове године може достићи да просјечна плата у Српској буде у висини од 1.000 КМ и то без смањења пореза и доприноса.

- Близу смо тога и Влада ће све учинити да до тога дође. Ми ћемо у првом кварталу ове године можда доћи до те просјечне плате - рекао је Вишковић.

Он је навео да власт чини све да се заустави исељавање становништва, те да је циљ да се рјеши проблем све мањег броја новорођене дјеце.

Поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике и оспоравања тог датума из Сарајева, Вишковић је рекао да треба постојати уважавање, те да Српска нема ништа против да Бошњаци славе оно што је за њих битно.

Он је додао да су замјена теза тврдње из Сарајева да је 9. јануар 1992. године почетак рата. "Нико не спомиње да у одлуци Народне скупштине од 9. јануара пише да она ступа на снагу оног момента када друга два народа донесу одлуку да не желе живјети у Југославији. Они су на референдуму то донијели. Ако послажемо све чињенице, видјећемо ко је желио рат, а ко мир. Ми смо у рат увучени", оцијенио је Вишковић.

Он је навео и да објава тајног документа британских обавјештајаца у вези са дешавањима у Сребреници на неки начин демантује медијску пропаганду из Сарајева да су у БиХ само Срби лоши момци.

Вишковић је рекао да Неђо Трнинић није смијењен зато што је лоше радио посао министра саобраћаја и веза Републике Српске већ је био задовољан његовим радом, али је дошло до промјена у његовој политичкој опцији /ДНС/ и то је унутрашња ствар те странке.

- Нема ту рефлексије на рад Владе Републике Српске. Она ради нормално и већ на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске биће именован нови министар. До данас нисам добио званичан приједлог те партије - рекао је Вишковић.