latinica  ћирилица
11/01/2020 |  09:46 | Аутор: СРНА

Братунац: Породице погинулих сматрају да је Ханић за лијечење

Чланови породица Срба, које су муслиманске снаге из Сребренице убиле на Божић 1993. године у Кравици код Братунца, сматрају да је припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић који је на Божић на свом Фејсбук профилу величао Насера Орића "за лијечење", те да се ово не би догађало да су злочинци одговарали почињене злочине над Србима.
Братунац - парастос у Кравицама - Фото: СРНА
Братунац - парастос у КравицамаФото: СРНА

Крстина Николић, чији је супруг Милован погинуо у Кравици на Божић 1993. године, сматра да је у оваквој држави и са оваквим правосуђем све могуће, те подсјећа да да за масовне злочине над Србима у Подрињу у Другом свјетском рату нити у посљедњем одбрамебно-отаџбинском починиоци нису одговарали.

- Они, нажалост, сматрају да је њихово право да могу некажњено да убијају Србе, величају злочине и да их још једном понове, јер за то неће одговарати - рекла је Срни Кристина Николићева.

Радмила Николић, чији су супруг Бранко и брат Радомир Милошевић настрадали истог дана као и Милован, каже да "Ханић није за суђења, већ да је за болнице и лијечења".

- Његов поступак у цивилизованом свијету би се третирао као одраз поремећеног ума због чега би требало да се лијечи, ако тој болести изазваној неограниоченом мржњом према Србима уопште има лијека - оцијенила је Радмила Николић у изјави Срни.

Сличног је мишљења и Тонка Милошевић, чији је већи број чланова фамилије убијен на Божић 1993-године.

- Чега се паметан стиди, будала се поноси, стара је пословица која се и у овом случају обистињује. Не би се ово догађало да су злочинци одговарали - рекла је Милошевићева Срни.

Према њеним ријечима, овако се осјећају недодирљивим и да могу радити шта хоће, што није добро.

- То је пријетња, то указује да постоје особе помраченог ума које не осуђују злочине и које су споремне да тако нешто поново учине, што слути на нову несрећу - каже Милошевићева.

Она је оцијенила да би Ханића и сличне требало идентификовати, изоловати и лијечити, ако се жели сачувати мир у БиХ.

- Овакви поступци изазивају револт и могу да доведу до реакције која може да изазове инциденте и сукобе ширих размјера - додала је Тонка Милошевић.

Ратни инвалид Раденко Милановић из Кравице сматра да би Ханић требало да буде отпуштен из Оружаних снага БиХ, јер су такве особе непредвидиве и не зна се када могу да злоупотријебе оружје.

Он је додао да такве особе треба на вријеме онемогућити у злим намјерама и предузети одређене мјере да се подвргну лијечењу, јер својим понашањем и провоцирањем представљају опасност по мир.

- То је болесна особа која се на неки начин мора санкционисати и онемогућити у злим намјерама. Најчешће су то кукавице које се охрабрују да провоцирају и пријете знајући да нико од починилаца злочина у Кравици није процесуиран. Убијеђен је да се то и њему не може десити - рекао је Милановић.

Он је навео да овај инцидент, односно вријеђање српских жртава, није ништа ново из Федерације БиХ, гдје мржња према Србима и свему што је српско сматрају нормалним и испољава се истим интензитетом, као и у ратним годинама.

Предсједник Борачке организације општине Братунац Зоран Гвозденовић рекао је Срни да би велики број Бошњака, да им се укаже прилика, поново чинила исте злочине над Србима као и у претходна три рата на овом подручју.

Припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић је на Божић, 7. јануара, објавио на свом "Фејсбук" профилу пјесму "Ко на Божић у Кравицу дође" која велича Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.

У Кравици су на Божић 1993. године муслиманске снаге под командом Орића убиле 49 Срба, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало, од којих пет још није пронађено.

Оптужницом према којој је суђено Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали почињени над Србима у Средњем Подрињу за које нико није одговарао ни 24 године након рата и 27 година од када су почињени.