latinica  ћирилица
11/01/2020 |  12:20 ⇒ 12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Антисрпска политика званичног Загреба

Предсједник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцјењује да одлука Хрватске да дефинише листу услова за Србију у процесу придруживања ЕУ представља још једну потврду антисрпске политике званичног Загреба.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он оцјењује да је лицемерје и безобразлук то што Хрватска у свом програму предсједавања ЕУ тражи од Србије поштовање људских права и основних слобода и владавину права, допринос регионалној сарадњи и развој добросудсједских односа, помирење и рјешавање отворених питања.

Према његовим ријечима, јасно је да ће Хрватска шестомјесечно предсједавање ЕУ максимално искористити да условљава Србију рјешавањем питања несталих, граница, сукцесије, положаја хрватске мањине у Србији, питања суђења за ратне злочине, суочавање са прошлошћу, а наглашава да та земља прије него што је постала чланица ЕУ није ријешила ниједно од тих питања.

Линта истиче да Хрватска од ступања на снагу Споразума о сукцесији 2004. године опструише спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији, те да одбија да протјераним Србима и српским повратницима врати станарска права, исплати доспјеле неисплаћене пензије и накнаду штете за уништену и оштећену имовину, врати отето и узурпирано пољопривредно земљиште, куће, викендице и пословне просторе, као и да српским фирмама прати отете некретнине.

Није ријешено ни питање ексхумације ни идентификације посмртних остатака Срба, а, наводи Линта, нема воље ни да се кажњавају бројни ратни злочини над Србима.

Линта оцјењује и да бројне чињенице показују да је у Хрватској на дјелу завршни процес рехабилитације усташтва и НДХ и да хрватско друштво није спремно да се суочи са својом прошлошћу.

Новости су пренијеле да је званични Загреб спремио дугачку листу захтјева за Србију.

Ако жели да напредује у процесу придруживања ЕУ, Србија ће морати да раскрсти са својом прошлошћу, захтјев је који је званични Загреб уградио у свој програм предсједавања ЕУ, које је Хрватска данас и формално започела, пишу Новости.

У том документу, у дијелу који се односи на проширење, између осталог, наглашава се да је важно поштовање људских права и основних слобода, као и владавине права, допринос регионалној сарадњи и развој добросусједских односа. Ово посљедње укључује превладавање насљеђа прошлости, истинско помирење, и рјешавање отворених питања.

Повезане вијести:

Загреб спремио списак захтјева да заустави Србију