latinica  ћирилица
11/01/2020 |  13:02 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Казнити лица која су у Јањи истакла заставу тзв. Армије РБиХ (ФОТО)

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ поднио је захтјев Министарству унутрашњих послова Републике Српске да прекршајно буду кажњена лица која су истакла заставу тзв. Армије Републике БиХ /РБиХ/ у мјесту Јања, на магистралном путу Зворник-Бијељина.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Фото: СРНА
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХФото: СРНА

Из Одбора су саопштили да ће обезбједити свједоке у поступку за овај прекршај, којим је прописано да је прекршајно кажњиво чинити радње које изазивају осјећање угрожености и узнемирености код грађана.

- Не кријемо да је ово наш одговор на кажњавање Срба у Унско-санском кантону због ношења обиљежја Немањића. На Бадњи дан су кршили права Срба да славе Бадњи дан и долазећи Божић и ми на овај начин тражимо да се уведу реципроцитет и контрамјере - навели су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Ратна застава тзв. РБиХ

Из Одбора подсјећају да на територији Зворника и Бијељине живи више од 60.000 Срба који су због рата и етничког чишћења Армије и МУП-а РБиХ морали напустити своје домове у ФБиХ.

- Поред тога, низ је злочина почињен у име и за рачун Републике БиХ /РБиХ/, чији грб се налази у Јањи, за те злочине су осуђени бројни припадници Армије и МУП-а РБиХ - наведено је у саопштењу.

Из Одбора подсјећају да се тренутно суди за удружени злочиначки подухват цијелом командном кадру Петог корпуса који је на својим униформана и капама имао исто обиљежје као оно које се налази у Јањи, гдје годинама стоји истакнуто.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ јуче је саопштио је да МУП Унско-санског кантона /УСК/ 6. јануара казнио двојицу Срба са по 500 КМ за ремећење јавног реда и мира, јер су "на јавном мјесту ставили шубаре са кокардама".