latinica  ћирилица
11/01/2020 |  14:24 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Сарајево: У центру града забрана саобраћаја за возила са "евро три" мотором

Влада Кантона Сарајево забранила је да се у центру града крећу аутомобили и теретна возила са "евро три" мотором, а контроле инспекцијских органа су појачане уз асистенцију полиције.
Полиција врши контролу саобраћаја у Сарајеву (фото: Влада КС) -
Полиција врши контролу саобраћаја у Сарајеву (фото: Влада КС)

Забрана се не односи на возила полиције, инспекције, Министарства одбране, јавног градског превоза, јавних комуналних предузећа, правних лица која за потребе комуналних предузећа изводе радове на хитним интервенцијама, возила са дипломатским таблицама, возила лица са инвалидитетом, такси возила и возила хитних интервенција /цивилне заштите, хитне помоћи, ватрогасаца/.

Међу предузетим мјерама је и организација наставе у школама са циљем избјегавања гужве у јавном градском превозу, а по потреби обустава наставе, те забрана кориштења чврстих горива и тешких уља свим правним и физичким лицима који их користе у технолошком процесу.

Влада је на данашњој телефонској сједници донијела Одлуку којом се проглашава епизода "Узбуне".

На снази остају и мјере из епизода "Упозорење" и "Приправност" у свим зонама Кантона Сарајево.

Из Владе упозоравају становништво Кантона да својим понашањем и активностима додатно не доприносе загађењу зрака.

Стручно тијело у континуитету ће пратити вриједности загађујућих материја у ваздуху, те заједно са Владом обавјештавати грађане о свим евентуалним промјенама.

Према временској прогнози Федералног хидрометеролошког завода, у наредних 48 часова очекује се стабилна временска ситуација, без вјетра и падавина, уз појаву температурне инверзије.

Повезане вијести:

Ваздух у Сарајеву и даље опасан