latinica  ћирилица
11/01/2020 |  14:37 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Бањалучани организују шетњу у спомен Марку Станојевићу (ФОТО)

Планинарско друштво "Гора Бањалука" организује Трећу меморијалну шетњу у спомен на Марка Станојевића, једног од оснивача друштва, који је преминуо у марту 2017. године након краће и тешке болести.
Друга меморијална шетња (фото: ПД "Гора Бањалука") -
Друга меморијална шетња (фото: ПД "Гора Бањалука")

Шетња ће се одржати у недјељу 12. јануара на релацији: Зелени мост – Трешњик – Змајевац – Репетитор на Старчевици – Поток, што је уједно и посљедња акција коју је Марко као планинар организовао и у којој је учествовао.

 Друга меморијална шетња (фото: ПД "Гора Бањалука")

Стаза је дуга око 12 километара и погодна је за све учеснике а вријеме трајања је око четири сата. Окупљање учесника је у недјељу јутро у 10 часова код Зеленог моста.

Акција је бесплатна а организатори позивају све грађане да им се придруже. Заинтересовани могу да се пријаве и поруком на Фејсбук страници ПД "Гора Бањалука" ради евидентирања и боље организације самог догађаја.

Друга меморијална шетња (фото: ПД "Гора Бањалука")

Марко Станојевић је рођен 1986. у Бањалуци гдје је завршио основно и средње образовање те Природно-математички факултет, Студијски програм за географију након чега је у Београду завршио и постдипломске студије на Географском факултету. 2010. године добија звање асистента на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци, на Студијском програму за географију и Студијском програму за просторно планирање, а од 2014. године звање вишег асистента.

Станојевић је један од идејних твораца пројекта "Упознај Српску", који је постао изузетно препознатљив током четири године постојања а обављао је и функцију предсједника Асоцијације истраживача "Упознај Српску".

Марко Станојевић

Такође, Марко је био секретар Географског друштва Републике Српске, члан Истраживачког центра "Искон" (удружење за промоцију природних и културних добара Републике Српске) и технички уредник научног часописа "Хералд". Учествовао је на више научних и стручних скупова а аутор је или коаутор више научних, стручних и научно-популарних радова, који су објављени у различитим научним и стручним часописима, те зборницима радова са научних скупова. Учествовао је у реализацији више научно-истраживачких пројекта.

Још једном подсјећамо да је окупљање код Зеленог моста, недјеља 12. јануара у 10 часова.

Друга меморијална шетња (фото: ПД "Гора Бањалука")