latinica  ћирилица
11/01/2020 |  15:22 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Поводом Дана Републике свечана академија у Власеници

Поводом Дана Републике данас је у Власеници одржана свечана академија коју су организовали Републички педагошки завод и ова општина.
Власеница - свечана академија - Фото: СРНА
Власеница - свечана академијаФото: СРНА

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао je да је ова манифестација друга по важности којом се обиљежава рођендан Републике Српске, послије централне прославе Дана Републике у Бањалуци.

Дамјановић и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић додијелили су пригодне награде и дипломе основцима и средњошколцима чији су радови, оцијењени најуспјешнијим на конкурсу који је Републички педагошки завод расписао у новембру.

Прво мјесто за најбољи литерарни рад у конкуренцији основаца заузео је Данијел Миљатовић из ОШ "Бранко Ћопић" из Доњих Агића код Новог Града, друго мјесто Александра Лазаревић из ОШ "Вук Караџић" из Вишеграда, а треће Александар Прпош из ОШ "Бранко Ћопић" из Приједора.

У конкуренцији средњошколаца прво мјесто припало је Романи Рогановић из Гимназије "Јован Дучић" из Требиња, друго мјесто Јелени Ковачевић из Технолошке школе у Бањалуци, а треће мјесто Катарини Ратковић из Средње школе "28. јуни" из Источног Новог Сарајева.

У конкуренцији основаца прво мјесто за најбољи ликовни рад припало је власеничанки Сари Мекић из ОШ "Вук Караџић", друго Нађи и Гаврилу Крагићу из ОШ "Петар Петровић Његош" из Масловара код Котор Вароши, а треће ученици ОШ "Свети Сава" из Зворника Милици Штрбац.

Прва награда за најбољи ликовни рад у конкуренцији средњошколаца припала је Ивану Пекићу из СШЦ "Петар Други Петровић Његош" из Шековића, друго Ивани Милошевић из СШЦ "Милорад Влачић" из Власенице, а треће гимназијалки из Прњавора Весни Новаковић.

Награде за најбоље мапе Републике Српске освојили су Основна школа "Свети Сава" у Зворнику, професор Јово Лалић, Гимназија у Прњавору, професор Жељко Јелић.

Дамјановић је подсјетио да је на конкурс који је Републички педагошки завод расписао у новембру пристигло више од 2.500 литерарних и око 500 ликовних радова, те да је комисија имала тежак задатак да изабере најбоље.

- Циљ нам је био да у нашим ученицима и малишанима у вртићима развијамо патриотски однос према Републици Српској, да и они дају свој допринос у развоју Српске, јер, данас-сутра они ће бити носици тог развоја. Републику Српску морамо сачувати по сваку цијену, а то могу само ови најмлађи - рекао је Дамјановић.

Дамјановић је захвалио начелнику општине Краљевићу и руководствима основне и средње школе и власеничког вртића, који су организовали ову академију.

У програму поводом Дана Републике, који је одржан у Средњошколском центру /СШЦ/ "Милорад Влачић", наступили су чланови школских секција Основне школе "Вук Караџић" и СШЦ-а, те фолклорни ансамбл Удружења за његовање традиције "Бирач". Отворена је и изложба награђених ликовних радова.

Начелник општине Власенице Мирослав Краљевић рекао је да је за Власеницу ово величанствен дан и важан догађај, који је организован на највишем нивоу, баш како и приличи Дану Републике Српске.

Он је додао да је општина Власеница за протекле три године, од када је он на челу, успјела много тога да уради, прије свега да заустави негативне финансијске трендове који су годинама оптерећивали њен развој.

Вршилац дужности директора СШЦ-а Илинка Нинић рекла је да је за ту установу велика част што је у прилици да буде организатор овако значајне манифестације и захвалила свима који су учествовали у организацији.