latinica  ћирилица
11/01/2020 |  16:50 ⇒ 16:59 | Аутор: sputniknews.com

Четири сата у четири ока: О чему су причали Путин и Меркелова?

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је, након састанка с њемачком канцеларком Ангелом Меркел, да Русија цијени одговоран став Њемачке која подржава завршетак пројекта "Сјеверни ток 2".

Њемачка канцеларка је на заједничкој конференцији за новинаре с руским лидером изјавила да гасовод "Сјеверни ток 2" мора бити завршен, истакавши да је то веома важан пројекат, од којег ће корист имати не само Њемачка него и друге европске земље.

Путин је након састанка оцијенио да је сусрет био користан и садржајан.

Једна од тема разговора двоје лидера била је, како је навео Путин, и транзит руског гаса преко Украјине.

- Током разговора смо се дотакли и питања у вези с даљим транзитом руског гаса кроз територију Украјине. Уочен је значај договора "Гаспрома" и украјинских партнера, постигнутог 1. децембра, у складу с којим ће се транзитне испоруке остваривати наредних пет година - рекао је Путин.

Он је нагласио да је тај договор обострано користан и да има уравнотежен карактер, како за Русију, тако и за Украјину.

Разговор трајао више од четири сата

Разговор двоје лидера почео је у Кремљу у 14.30 минута по московском времену (12.30 минута по средњоевропском) и трајао је нешто више од четири сата.

Уочи почетка сусрета, руски лидер предложио је Меркеловој да се током састанка дотакну најбитнијих питања актуелне свјетске политичке сцене.

- У сталном смо контакту, бавимо се економским, политичким и међународним проблемима - рекао је Путин, отварајући сусрет у Кремљу.

Он је захвалио Меркеловој што је прихватила позив да допутује у Русију.

У оквиру званичне делегације Њемачке допутовао је и министар иностраних послова те земље Хајко Мас.