latinica  ћирилица
11/01/2020 |  17:20 ⇒ 17:29 | Аутор: Блиц

Нови снимак, тренутак када је ракета полетјела ка авиону и оборила га? (ВИДЕО)

Наводни снимак тренутка када је иранска ракета полетјела ка украјинском авиону који је оборен 8. јануара са 176 путника, појавио се на Твитеру.
Нови снимак, тренутак када је ракета полетјела ка авиону и оборила га - Фото: Тwitter
Нови снимак, тренутак када је ракета полетјела ка авиону и оборила гаФото: Тwitter

Поменути снимак објавио је новинар Гај Елстер, али званичних потврда да је ријеч о аутентичном снимку још увијек нема.

Снимак је пренио и Гардијан наводећи да је ријеч о тренутку када је пројектил иранске Револуцинарне гарде лансиран, пише Блиц.

Истовремено, америчка телевизија Си-Ен-Ен објавила је други снимак за који тврди да приказује тренутак пада авиона. На снимку се не види конкретно пад авиона због угла који покрива надзорна камера са које снимак преузет, али се види како се у једном тренутку нешто велико удара у земљу уз огроман бљесак свјетлости. Сљедећи кадар су запаљени дијелови авиона који лете свуда.

Подсјећамо, Иран је тек данас признао да је "ненамјерно" оборио авион, иако су претходно тврдили да је авион пао због техничких проблема.

Амир Али Хаџизаде, старији комадант иранске Револуционарне гарде (ИРЦГ), рекао је данас на прес конференцији да преузима "пуну одговорност" за обарање авиона, који је према његовим ријечима, погрешно идентификован као надолазећа крстарећа ракета на удаљености од око 19 километара.

Хаџизаде је додао да је веза оператера ПВО са командом у том тренутку била у прекиду, због чега он није могао да потврди одлуку о обарању авиона, због чега је оператер на располагању имао свега десет секунди да сам донесе одлуку – да ли да обори мету или не.

- Направио је погрешан избор - рекао је Хаџизаде.

Подсјећамо, авион се срушио осам минута након што је полетио из Техерана ка Кијеву 8. јануара рано ујутру. Неколико сати раније, Револуционарна гарда извела је нападе на америчке базе у Ираку као одмазду за убиство генерала Касема Сулејманија.