latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:33 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Нови Град: Помен за 56 убијених бораца Војске Српске (ФОТО)

У Новом Граду обиљежено је 27 година од страдања 56 бораца Војске Републике Српске. Они су страдали на Сувој Међи у нападу припадника Петог корпуса тзв.Армије БиХ.

Босиљка и Драго Грбић из Пољавница 11.јануара 1993.године изгубили су сина јединца Зорана. Иако је прошло 27 година туга и бол не пролазе.

Фото: СРНА

- Овај ме дан подсјећа на онај први дан како је и било, тако је и сада. Немам ослонца више, немам више ништа - каже Босиљка.

Милка Умићевић сваке године на дан страдања посјети у Трећој Чађавици гроб брата Здравка, који је сахрањен у заједничку гробницу са петорицом својих комшија.

- Сваке године долазим да посјетим братов гроб с мајком. Тате више нема, нажалост. Тешко нам је свима,али морамо даље - навела је  Умићевићева.

Фото: СРНА

Поред породица погинулих мјесна гробља у Пољавницама и Трећој Чађавици посјетили су и представници Борачке организације и општине.

- Нису заборављене породице, пријатељи, кумови, родбина и саборци долазе и обилазе гробове наших погинулих бораца - истакао је Маринко Гачић предсједник Борачке организације,

У храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен је парастос за погинуле српске борце.

Фото: СРНА

Комисија за његовање традиције ослободилачких ратова у општини Нови Град, уврстила је овај датум у календар значајних датума за ову општину 21. октобра 2010. године.