latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:35 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Зоран Цвијетић херој и борац у заштити свог народа (ФОТО)

Служењем помена и полагањем цвијећа у Источном Сарајеву обиљежено је 26 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова САО Романија и првог начелника Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије. Цвијетић је један од 782 припадника МУП-а Републике Српске који су погинули у отаџбинском рату.

Истински херој и борац у заштити свог народа, Зоран Цвијетић дао је немјерљив допринос у одбрани Републике Српске и стварању њеног министарства унутрашњих послова.

Фото: СРНА

- Подсјетимо се да је међу првима 30.марта постројио тада милицију Српске Републике Босне и Херцеговине и првом министру Мићи Станишићу предао рапорт. То је практично значило примјену устава и закона о унутрашњим пословима и од тог тренутка грађане тадашње Српске Републике БиХ чувала је српска милиција, данас полиција - рекао је Радован Пејић предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Подружница Источно Сарајево.

Оспоравала је и покушавала смијенити Цвијетића пред рат сарајевска чаршија, јер је на Романији био брана проласцима конвоја оружја за Зелене беретке, Патриотску лигу и друге паравојне формације. Цвијетић је био понос цијеле регије, увијек на првим линијама одбране.

- Зоран је значајна личност у историји стварања Републике Српске и један од највећих функционера, можемо тако рећи, који је положио живот за одбрану Републике Српске и данас ово што ми имамо - навео је Милован Бјелица начелник општине Соколац.

Фото: СРНА

Очување сјећања на хероја и његова дјела, човјека који је у најтежим времeнима преузео одговорност, како је истакнуто, обавеза је свих.

- Једна од улица у Источном Новом Сарајеву, управо на иницијативу Ветерана Служби безбједности Републике Српске је понијела име Зорана Цвијетића. Можда да још већу тежину носи то што та улица пролази поред данашње Државне агенције за истраге и заштиту - истакао је Љубиша Ћосић начелник општине Источно Ново Сарајево.

Цвијеће на спомен-обиљежје, подигнуто на мјесту гдје су Цвијетића 11. јануара 1994-те погодили снајперски меци такозване Армије БиХ са брда Мојмило, положиле су делегације Ветерана Служби безбједности, МУП-а Републике Српске, Града Источно Сарајево, те борачке и делегације општина у саставу Града Источно Сарајево.