latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:44 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Б.Крупа: Срби у страху због пријетњи на друштвеним мрежама

Српски повратници у село Врањска код Босанске Крупе у страху. Одборник СДА Емир Бешић у локалном парламенту објавио је 9.јануара снимак увредљивог садржаја поред православне цркве у овом селу.

Снимак је постављен на друштвену мрежу Фејсбук, а испод њега су остављани коментари са позивима на убијање Срба и паљење цркве. Снимак је у међувремену уклоњен, али су га мјештани, прије тога, успјели сачувати. Предали су га полицији Унско-санског кантона.

Емир Бешић, одборник СДА у Скупштини општине Босанска Крупа, на Дан Републике 9.јануара снимио је видео испред православне цркве у српском повратичком селу Врањска. Бешићу је на цркви засметала застава, али и они који су је на овај православни храм и ставили. Видео снимак са више него увредљивим садржајем поставио је на Фејсбук.

Испод видео записа, који је у међувремену избрисао, услиједиле су бројне увреде његових истомишљеника, који су позивали на убиства Срба, паљење заставе, али и цркве. Они који се куну у суживот очито не знају да су заставе на православним храмовима, гдје год да се налазе, званично обиљежје Српске православне цркве.

- Осуђујем дјело тог господина из Босанске Крупе, јер заиста сматрам да коментари у његовој објави могли су да покваре досадашње добре односе у Босанској Крупи између православних и вјерника исламске вјероисповјести - rekao je Милош Црепуља свештеник из Босанске Крупе ФБиХ-а.

Српски повратници у Врањској су узнемирени. Посебно их плаши чињеница да је такву видео-поруку оставио одборник у локалном парламенту.

- Народ се узнемирио, народ не спава зато што су сазнали ко је - рекао је Душан Ђукић мјештанин села Велики Радић, Босанска Крупа ФБиХ-а.

Српски повратници су све пријавили МУП-у Унско-санског кантона, која ће, како наводе у полицији, испитати овај случај.

- У овом тренутку је првенствено битно спустити тензије међу становништвом, а све подсјећамо да полиција има ситуацију под контролом - рекао је Але Шиљдедић портпарол МУП-а Унско-санског кантона.

Иако су пријетње упућене њиховим суграђанима српске националности, у Босанској Крупи нема политичких реакција. Предсједница Скупштине општине Елвира Мехић у телефонском разговору кратко нам је поручила да ништа не зна. Ни у општинском одбору СДА, чији је Бешић члан, никог нисмо затекли.

Једини који је за нашу телевизију пристао да прокоментарише овај случај био је предсједавајући Скупштине Унско санског кантона Разим Халкић из СДП-а. Међутим, Халкић није пропустио да овај случај из Крупе повеже да двојицом младића из Босанског Петровца, који су због шубаре и кокарде зарадили новчану казну.

- Очекујем исто. Нема толеранције ни за једне, ни за каква понашања које је национално обојено - поручио је Разим Халкић замјеник предсједавајућег Скупштине Унско-санског кантона.

Срби из Унско санског кантона поручују, да ово није први удар на обиљежја СПЦ-а, подсјећајући да су полицијски службеници у Бихаћу приликом освештења храма тражили да се уклони застава са цркве.