latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:44 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Уз храмове, на мети црногорских власти и вриједна имовина СПЦ

И поред окупљања десетина хиљада православних вјерника и захтјева да се спорни закон о слободи вјероисповијести повуче, званичници Црне Горе и даље ћуте.

За Митрополију црногорско-приморску, овај закон увод је у отимање православних храмова. Оно што се незванично спекулише јесте да је један од мотива за његово усвајање и веома вриједна непокретна имовина, коју Митрополија СПЦ-а у Црној Гори посједује.

Данима вјерници Митрополије црногорско- приморске у литијама и на молебанима поручују да неће дати своје светиње. Своја права за сада траже на овај начин, мирно и достојанствено.

Познаваоци прилика у Црној Гори које се односе на спорни закон сматрају да су један од мотива за усвајање закона и огромна материјална добра којима располаже митрополија.

На Митрополију црногорско-приморску, манастир Острог, Епархију будимљанско-никшићку и друге епархије у Црној Гори уписана су 523 објекта и више од 11 милиона квадратних метара земљишта. Ово су подаци црногорске Управе за некретнине од 2008. године.

Црногорски режим није тајио прије доношења овог закона, да му је намјера национализација православних храмова саграђених прије 1918.године и обнова такозване аутокефалне црногорске цркве.

Званичници ове државе још нису демантовали спекулације, да је један од скривених мотива и вриједна имовина Митрополије, јер се од усвајања закона нису оглашавали.

Вјерници СПЦ наставиће, како је одлучио Епископски савјет, са литијама и молебанима четвртком и недјељом, а ако буде требало, најављују, да ће поново бити организована свакодневна окупљања.