latinica  ћирилица
11/01/2020 |  21:00 | Аутор: СРНА

Бијељина: "РС челенџ" турнир у кјокушин каратеу

Други Међународни "РС челенџ" турнир у кјокушин каратеу, на којем учествују каратисти из региона и европских земаља, вечерас је почео у Етно-селу "Станишићи" у Бијељини, а учествује 20 такмичара у неколико категорија.
Бијељина:Други Међународни "РС челенџ" турнир у кјокушин каратеу - Фото: СРНА
Бијељина:Други Међународни "РС челенџ" турнир у кјокушин каратеуФото: СРНА

Отварању турнира присуствовао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, коме је уручено признање за подршку у организацији овог спортског догађаја.

Лукач је уручио полицијску значку познатом џудисти Немањи Мајдову, који ће убудуће бити инструктор борилачких вјештина у Министарству унутрашњих послова Српске.

Он је истакао да ће Мајдов од вечерас званично бити припадник МУП-а Републике Српске, а да ће МУП бити јединствен по томе што ће имати најбољег џудо тренера који ће обучавати полицајце.

- Сигуран је да нико на овим просторима неће имати тако добро тренера у џудоу - истакао је Лукач.

Предсједник Шинкјокушин карате клуба "Трб" из Бијељине Игор Ранковић рекао је да је циљ турнира афирмација кјокушин каратеа у Републици Српској и БиХ, као и правих вриједности у спорту, а то је поштовање противника.

- Иако је ово веома тежак стил, није недостижан - изјавио је Ранковић и додао да се на турниру такмиче спортисти у старосним категоријама дјечака, кадета, јуниора, као и сениори у категоријама до 75, до 85 и више од 85 килограма.

Он је навео да је ова врста каратеа са фул-контактом, иако веома захтјевна и тешка, прави самурајски карате који ослобађа од страха и стреса, највећег проблема данашњице, а веома позитивно утиче на физички развој, изградњу карактера и психичку стабилност.

Ранковић је прошлогодишњи први турнир оцијенио као веома успјешан, те изразио наду да ће ово спортско окупљање постати традиционална манифестација која се организује почетком године, поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Он је најавио да ће специјални гост турнира бити предсједник Европске карате организације /ЕКО/ шихан Коен Шаренберг из Холандије и главни европски судија за овај специфични стил каратеа Јан Булов из Данске.

- Циљ нам је да покажемо да кјокушин каратеом могу да се баве и дјеца и да се боре, јер су потпуно безбједна са заштитном опремом - рекао је Ранковић новинарима.

Према ријечима предсједника Савеза кјокушин каратеа Републике Српске Славена Ристића, на овом турниру, који се други пут заредом одржава у знаку Републике Српске, вечерас су присутни гости из Аустрије, Шведске, Србије и Хрватске.

- Надамо се да ће овај турнир заживјети и да ћемо сваке године имати прилику да га одржавамо, уз Дан Републике - рекао је Ристић.

На турниру учествују каратисти из неколико европских земаља и региона, а за побједнике турнира у сениорској категорији предвиђена је новчана награда од 1.000 евра.

Турнир је почео у Хотелу "Москва" у етно-селу "Станишићи", а покровитељ је компанија Технички ремонт Братунац /ТРБ/.

Оснивачи Шинкјокушин савеза у БиХ и клуба "ТРБ" у Бијељини и иницијатори турнира су Ранковић и генерални директор компаније Технички ремонт Братунац Славенко Ристић, шотокан шампиони и репрезентативци бивше Југославије.

Ранковић и Ристић полагали су за 1. Дан Шинкјокушина код Марека Кубека, предсједника аустријске Кјокушин карате организације /АККО/, који је и супервизор КСБиХ.

Клуб "ТРБ" члан је Свјетске карате организације Шинкјокушин и има лиценцу за рад ове највеће свјетске организације у фул-контакт каратеу, са 96 земаља чланица.