latinica  ћирилица
11/01/2020 |  21:09 ⇒ 13/01/2020 | 08:38 | Аутор: СРНА

Сарајево: Обиљежена Кинеска нова година

Кинеска нова година обиљежена је вечерас у Сарајеву концертом "Шармантни пут свиле и шетња кроз Гансу" у извођењу Гансу вокалне и плесне трупе из Кине.
Сарајево: Обиљежена Кинеска нова година - Фото: СРНА
Сарајево: Обиљежена Кинеска нова годинаФото: СРНА

Кинески амбасадор БиХ Ђи Пин рекао је уочи концерта да је ово била изврсна година за билатералне односе Кине и БиХ.

- Градимо мостове који смањују географску удаљеност. Прошле године број кинеских туриста који су посјетили БиХ се удвостручио и прешао број од 100.000. То је један од показатеља да Кина придаје велики значај сарадњи са БиХ - рекао је кинески амбасадор.

Концерт је одржан у Народном позоришту у Сарајеву, а присуствовао му је и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

Сутра ће Гансу вокална и плесна трупа одржати концерт у Мостару.

Трупа је освојила бројне значајне националне награде и више од четрдесет покрајинских награда, а гостовала је у више од 30 држава као дио међународног програма културне размјене.

Године 1995. колективно је награђена титулом Институције од националне напредне културе коју додјељује Министарство културе Кине.

Влада те државе умјетничку трупу Гансу изабрала је за Напредни колектив 2011, а исте године исту титулу је добила од федерације жена Гансуа, док ју је 2012. Напредним колективом прогласила Национална федерација жена.

Трупа тренутно броји 260 чланова плесне групе, оркестра, студија за декор позорнице, одјела за аудио и видео продукцију, студија за дизајн декора, института за плесно образовање те института за школовање дјеце.

Кинеска нова година или Прољетни фестивал најважнији је и најдужи традиционални кинески празник. Позната је и под именом Лунарна нова година, посебно изван Кине.

Славље традиционално почиње на први дан првог лунарног мјесеца, на почетку године по кинеском календару. Ове године Кинеска нова година почиње 25. јануара и у знаку је пацова.