latinica  ћирилица
11/01/2020 |  21:29 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

Епископски савјет СПЦ: Протести неће стати док се овакав закон не повуче

Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори тражи од извршне, законодавне и судске власти да нађу начина да дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести неповратно ставе ван сваке правне снаге и сваког политичког значаја, јер ће само тако вратити веома нарушен мир и спокој православним вјерницима.
Епископски савјет СПЦ у ЦГ - Фото: РТРС
Епископски савјет СПЦ у ЦГФото: РТРС

Епископи су изразили спремност да разговарају са представницима све три гране државне власти о добрим законским рјешењима, о евентуалном потписивању уговора између Цркве и државе, о рјешавању нејасних имовинско-правних тема, о укључењу међународних институција у могући будући дијалог.

Спремни су, како су навели, да разговарају о свему другом што би допринијело разумијевању и смањило подјеле између световних и духовних власти - али иницијатива за то је на страни оних који су до сада били неспремни за разговор.

- Има нас много, више него што може да се изброји. Спремни смо да останемо колико год буде било потребно. Не гуши нас страх, држи нас храброст. Не може нам ништа лаж, води нас истина. Не може нам ништа невјера, вјера нам је Христос Господ. Господара до Бога немамо - навели су из Епископског савјета у поруци која ће сутра бити прочитана на свим молебанима широм Црне Горе.

Епископи су подсјетили да су у молитвеним и протестним шетњама, јер се као грађани буне против антиуставног, дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је донесен без дијалога, мимо важећих процедура и упркос бројним савјетима из земље и из иностранства.

Они су истакли да протестују против акта који не доноси правду, једнакост ни слободу, већ све супротно томе и акта којим хоће да озаконе отимачину црквене имовине, светиња, које су градили, обнављали и украшавали њихови заједнички преци.

Архијереји СПЦ у Црној Гори напомињу да су Црква и њене стручне службе у Влади Црне Горе прошле године, а у складу са препорукама Европске и Венецијанске комисије, достављали сугестије да се приједлог закона поправи и допуни, али да их нису удостојили одговора.

- Црква је тражила дијалог – нисмо га добили. Скупштини смо доставили амандмане – сви су одбијени. Закон је усвојен једнострано и насилно. Сад више није вријеме да ми јавно сугеришемо рјешења. Сад захтијевамо да овај и овакав закон нестане - и да га замјени уставан закон. Онај и онакав – који ће бити донесен у дијалогу и уз учешће свих - нагласили су епископи СПЦ.

Најављено је да ће подносити иницијативе свим државним адресама које су овлаштене и имају могућност да дјелују о овом питању.

- Са наших јавних скупова, из главе цијела народа, поручујемо јасно и гласно: Склоните ову правну наказу из дворишта наше државе! Црква јесте за дијалог и поздравља сваки акт добре воље - истакли су епископи, те поручили како молитвени ход црногорским улицама и шире неће стати нити ће се умањивати све док не буде испуњен први, и минимални и максимални услов, да оваквог дискриминационог закона више нема.

Епископи су подржали будуће организовање и спровођење молитвених литија четвртком и недјељом, те дали благослов да мјесно свештенство у свим градовима, према исказаној жељи и потреби вјерника, осталим данима организује молитвене скупове и црквено-народне трибине при храмовима, културним центрима и другим за то прикладним мјестима, али подсјећају на обавезу чувања мира и достојанства, као и до сада.

- Благодаримо свима вјернима у Црној Гори на показаном хришћанском достојанству у отпору овом безакоњу, које је препознато и од наше браће и сестара широм региона и свијета, којима овом приликом шаљемо наше архипастирске благослове - навели су архиепископи који чине Епископски савјет СПЦ у Црној Гори.

Епископски савјет данас је усвојио данас нацрт иницијативе Уставном суду Црне Горе за оцјену уставности одредби такозваног Закона о слободи вјероисповијести, коју је, уз благослов Цркве, припремо стручни тим домаћих правника.

Иницијатива ће у најскоријем периоду, након брижљиве анализе, бити предата Уставном суду, о чему ће јавност бити обавјештена, поручили су из Епископског савјета.

Епископски савјет у потпуности подржава јуче објављени став Правног савјета и позива све добронамјерне да му достављају приједлоге, сугестије и идеје преко епископија, као и да се не предузимају једностране правне активности на пољу противљења овом законском тексту.