latinica  ћирилица
12/01/2020 |  08:50 ⇒ 08:55 | Аутор: sputniknews.com

САД објавиле стратегију према Ирану

Стратегија Сједињених Америчких Држава након ликвидације генерала Касема Сулејманија и иранских напада на америчке војне базе у Ираку који су послије тога услиједили, биће даља дипломатска и економска изолација Ирана све док он не буде почео да се "понаша као нормална земља", изјавила је портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

- Многи нас питају која је наша стратегија након ликвидације Сулејманија и ракетних напада. Наша стратегија је да дипломатски и економски изолујемо Иран све док он не буде почео да се понаша као нормална земља - изјавила је портпаролка за Фокс њуз.

У ноћи 3. јануара Сједињене Америчке Државе извеле су операцију на подручју међународног аеродрома Багдад у којој је убијен командант елитне јединице иранске војске – специјалних снага Кудс Касем Сулејманиј и замјеник команданта ирачких шиитских устаничких снага Абу Махди ел Мухандис, које је Вашингтон сматрао укљученима у организацију напада на америчку амбасаду у Багдаду 31. децембра.

Иран је у одговору на Сулејманијеву ликвидацију 8. јануара ракетирао војне базе у Ираку, у којима је распоређен војни контингент америчке војске. Према подацима Вашингтона, нико од америчких грађана није повријеђен. Као одговор на овај напад, Сједињене Америчке Државе су у петак увеле санкције за 17 иранских рударско-металуршких компанија, као и за стране бродове укључене у куповину њихових производа. Санкције су уведене и осморици високих иранских званичника.