latinica  ћирилица
12/01/2020 |  10:00 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Животом ћемо бранити светиње

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је да ће наставити да пружају миран хришћански и грађански отпор примјени Закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори, спремни да са вјерницима, ако буде требало и животима, бране светиње од отимања и скрнављења.
Епископ Јоаникије  (Foto:in4s.net) -
Епископ Јоаникије (Foto:in4s.net)

Владика Јоаникије је нагласио да ће настојати да даља борба за право и правду буде искључиво црквеног карактера, али и да неће дозволити злоупотребе.

Истовремено је најавио покретање свих расположивих правних механизама код домаћих и страних институција којим ће бити тражена заштита имовинских и осталих давностечених права свих епархија Српске православне цркве.

- Сигуран сам да се овакви дискриминаторски закони у односу на вере више нигде не доносе. Он највише личи на револуционарне законе који су бољшевицима омогућили да пљачкају и присвоје храмове у Совјетском Савезу - рекао је владика Јоаникије за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, закон попут овог данас се нигдје није могао донијети сем у Црној Гори, у којој један некрунисани аутократа влада пуних 30 година.

Владика је рекао да овај закон крши темељно уставно и цивилизацијско начело о одвојености Цркве и државе, те да је ријеч о једном законском рјешењу донесеном против православне цркве, са злом намјером.

Као основне примједбе на закон, владика Јоаникије је поновио да он једним параграфом омогућава држави да заобиђе Закон о својинским односима и да, насупрот правном начелу о неповредивости свачије законите имовине, Цркви одузме све храмове и остала црквена здања, као и цјелокупну црквену имовину стечену до 1918. године.

Овај закон, како је објаснио, лишава Цркву могућности да се, као други власници имовине, бране пред редовним судовима у Црној Гори, укида правни субјективитет који је имала у досадашњим државама, чак и у временима турске, аустријске, а послије и италијанско-нацистичке окупације, јер их принуђава да се пријаве као и новоосноване вјерске заједнице.

Владика Јоаникије сматра да је лијепо то што је црногорска власт претходно водила дијалог са Римокатоличком црквом, Исламском заједницом и Јеврејском заједницом, али је указао како то исто није учинила са СПЦ, нити је показала намјеру да потпише сличан уговор као са овим вјерским заједницама.

Поводом прича да владика приморско-црногорски Амфлохије иза кулиса прави рачун са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем, владика Јоаникије је рекао да му то личи на много пута опробане удбашке подметачине које су овај пут срачунате да код вјерног народа ослабе енергију која је покренута за одбрану светиња и слободу вјере.

- Гријех је сумњичити човјека који је цијелог себе принио на жртву Богу, својој цркви и своме роду - поручио је владика Јоаникије.

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао је за Еуро Блиц да ће власт у Црној Гори морати да уклони антисутавни и дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести којим, како је објаснио, хоће да држави препише имовину која јој не припада.

С обзиром на то да ће Митрополија црногорско-приморска покренути питање уставности спорног закона, Перовић је навео да ће то бити својеврсни тест за судије Уставног суда.

- Ако нисмо у прашуми, него у цивилизованој држави, онда постоји разлика између судске, законодавне и извршне власти. То онда значи да би Уставни суд требало да буде објективна или стручна инстанца која ће озбиљно сагледати све наше примједбе - објаснио је Перовић.