latinica  ћирилица
12/01/2020 |  11:01 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Нове 33 услуге у здравственом систему Српске

Фонд здравственог осигурања Републике Српске ће у овој години финансирати 33 нове услуге, због којих су пацијенти слати на лијечење изван Српске.
Фонд здравственог осигурања Српске - Фото: илустрација
Фонд здравственог осигурања СрпскеФото: илустрација

У здравственом систему Српске од 1. јануара доступна је услуга "КСАФА" апаратом /Костићев селективни аудиторни филтерски апликатор/, саопштено је из ФЗО.

Ријеч је о дијагностици слуха и хабилитацији и рехабилитацији говора и језика код дјеце са различитим степенима развијености слуха, дјеце са патологијом развоја говорне језичке комуникације, те дјеце са поремећајима понашања и учења са акцентом на период од рођења до седме године.

Ова услуга биће доступна у Центру за специјалистичке социјалне услуге "За мајку и дијете" о трошку Фонда здравственог осигурања Српске.

Раније су осигураници из Републике Српске, који су имали здравствене проблеме овог типа, морали да иду на лијечење ван Српске.

- Ову услугу ће Фонд у потпуности финансирати, дакле, без личног учешћа осигураника, јер су дјеца до 15 година старости ослобођења плаћања партиципације. Осим тога, у Универзитетском-клиничком центру Српске у овој години уводи се нове здравствене услуге из области радиологије, онкологије, интезивне медицине, дерматовенорологије и слично - саопштено је из ФЗО Српске.

Како наводе, у УКЦ-у је доступна нова дијагностичка услуга "АБУС" захваљујући којој се може открити карцином дојке у почетној фази, што би требало да омогући и већу успјешност лијечења ове болести, будући да је за потпуно изљечење веома важно откривање малигне болести у раној фази.

Из области дерматовенорологије уводе се нове дијагностичке услуге уз помоћу којих се на бржи начин могу открити малигнитети коже, док се из области интезивне медицине уводи услуга "тромбоеластометрија" значајна за смањење броја компликација због лијечења деривата крви.

Када је ријеч о области биохемијске лабораторијске дијагностике, микробиологије и патологије, наводе из ФЗО, уводи се 27 нових услуга које би требало да знатно побољшају доступност здравствене заштите у Српској.

Из ФЗО истичу да ће и даље подржавати болнице у вези са увођењем нових здравствених услуга, јер је циљ да се средства, која се сада издвајају за лијечење изван Српске, усмјере у овај здравстени систем, односно здравствене установе у Републици Српској.

- Фонд и у 2020. години наставља тренд издвајања већих средстава за болничку здравствену заштиту и то за 10,5 милиона КМ у односу на план из 2019. године, што јасно указује на опредјељење Фонда да се очува здравствени систем, између осталог, увођењем нових процедура, односно здравствених услуга, лијекова и слично - наводи се у саопштењу.

Из ФЗО подсјећају да се у здравствени систем Српске континуирано уводе нове услуге захваљујући едукацији кадрова и опремању здравствених установа новом медицинском опремом, а циљ је побољшање доступности здравствене заштите и смањење потреба за лијечењем изван граница Српске.