latinica  ћирилица
12/01/2020 |  11:53 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Кћерка погинулог борца: 9.јануар представља нешто што смо ми створили

Дубравка Малеш Дујило из Новог Града имала је 14 година када је остала без оца Спасоја. Погинуо је 1995. године као борац Прве новоградске бригаде. Иако је остала сама с мајком, успјела је да заврши факултет. Прије двије године добила је и посао.

Дубравка једна је од 345 дјеце која су у минулом рату остала без оца. Туга и бол нису је поколебали да заврши гимназију, а потом и факултет.

- Мајка ме форсирала да завршим факултет тако да сам завршила географију  и данас сам дипломирани географ професор. Тако сам успјела и то. Нисам нашла посао у струци зато што је нас географа доста, а часови географије су смањени. Нисам успјела одрадити приправнички, тако да сам једно три седмице била на замјени - рекла је Дубравка.

Након осам година чекања, прије двије године добила је стално запослење у Удружењу погинулих и несталих.

- Административни послови, све ми је то познато, није нешто претешко. Могу да разумијем шта треба радити и много ми значи. Сад смо супруг и ја дигли кредите, купили плац и изградили кућу - рекла је Дубравка.

Сваки рођендан Републике Српске Дубравка ишчекује с поносом.

- За мене 9.јануар представља нешто што смо ми створили. Што су мој отац и ујак и сви остали синови други, браћа нечија, дали су животе за то, да се створи да имамо своју државу - изјавила је Дубравка.

Ова млада жена и мајка има поруку за све који желе у потрази за послом да оду у иностранство. Каже, вриједи остати овдје и заједнички изграђивати Републику Српску.