latinica  ћирилица
12/01/2020 |  11:58 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Зворник заузима важно мјесто на културној мапи Српске

Зворник се може похвалити да је прошле године у зворничком породилишту рођено више беба, али и да је број туриста значајно повећан. Оно чиме се такође може похвалити овај град, јесте његов културни живот. У 2019. години организовано је више од 200 културно-забавних догађаја, захваљујући којима Зворник заузима важно мјесто на културној мапи Српске.

У зворничком Дому омладине прошле године одржано је више од 120 различитих догађаја, а посјетиоци су могли уживати у позоришним представама, изложбама слика, радионицама, филмским пројекцијама, концертима и фестивалима - "Згитар", "Звоно" и "Први кадар".

- Покушавамо да број догађаја подигнемо из године у годину, али да то не утиче на њихов квалитет. Надам се да ћемо ићи на тенденцију да кроз неколико година имамо просјечно један догађај по радном дану - изјавио је директор Дома омладине Зворник Ђорђе Деурић.

У Народној библиотеци и Музејској збирци организован је велики број активности, а публици су се представила значајна имена из књижевности. Посебну пажњу привукао је Фестивал хумора и сатире "Крива Дрина".

- Та манифестација је окупила двадесетак културних радника из Србије, Републике, Српске, Црне Горе, Хрватске, Федерације БиХ, дакле из цијелог региона и намјеравамо да то наставимо и у наредном периоду - изјавила је директорка Народне библиотеке и музејске збирке Зворник Нега Стјепановић.

Зворничани, али и њихови гости су могли уживати и у бројним садржајима који су одржани на отвореном, првенствено изложбама и концертима.

Живјети са културом из дана у дан и ширити њен утицај императив је зворничких културних установа, које су успјеле да "подигну" културни живот Зворника на један виши ниво. Исти циљ имају и ове године.