latinica  ћирилица
12/01/2020 |  12:21 | Аутор: СРНА

У сриједу о конституисању парламентарних тијела

Заједнички колегијум оба дома Парламентарне скупштине БиХ у сриједу, 15. јануара, требало би да утврди приједлог чланова заједничких комисија и сталних делегација парламента БиХ.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Именовањем чланова шест заједничких комисија, те девет сталних делегација при међународним организацијама у којима учествује Парламентарна скупштина БиХ, биће завршено конституисање свих парламентарних тијела у овом сазиву, иако су општи избори одржани још у октобру 2018. године.

Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ су Комисија за одбрану и безбједност, Комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције, Комисија за економске реформе и развој, Комисија за европске интеграције, Комисија за административне послове и Комисија за људска права.

Парламент своје сталне делегације има при Паралементарној скупштини Савјета Европе, ОЕБС-у, Интерпарламентарној унији, те парламентарним скупштинама Средњоевропске иницијативе, НАТО-а, Медитерана, Процеса сарадње у Југоисточној Европи, Уније за Медитеран и у Парламентарној скупштини земаља франкофонског говорног подручја.

Заједнички колегијум требало би да утврди и приједлог закључка о оснивању привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за провођење процедуре за именовање чланова Независног одбора и Одбора за жалбе грађана као независних тијела полицијске структуре БиХ, те приједлог одлуке о именовању чланова Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

На дневном реду је и договор именовању више заједничких комисија које у наредном периоду треба да проведу процедуре за именовање директора Агенције за заштиту личних података у БиХ, чланова Комисије за разматрање жалби те генералног ревизора у Канцеларији за ревизију институција БиХ.

Чланови Заједничког колегијума треба да предложе и представника Парламентарне скупштине БиХ у Радну групу за праћење стања и активности у вези с могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на Троговској гори.