latinica  ћирилица
12/01/2020 |  15:41 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

ЖРС: Непажња возача аутомобила узрок несреће у Дервишима

"Жељезнице Републике Српске" саопштиле су да је непажња возача аутомобила узрок несреће у бањалучком насељу Дервиши у којој је женска особа погинула, а мушкарац тешко повријеђен, те апеловале да сви учесници у саобраћају буду максимално одговорни и опрезни како би сачували своју и безбједност осталих.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

"Жељезнице Републике Српске" упутиле су најискреније саучешће породици због трагичног исхода на путном прелазу између Бањалуке и Рамића у насељу Дервиши, када је на пругу испред воза Жељезница Федерације БиХ, како су навеле, излетио путнички аутомобил.

- Након завршетка увиђаја утврђено је да је узрок овог ванредног догађаја непажња возача друмског возила - навели су из "Жељезница Републике Српске".

У саопштењу подсјећају да ни у једном ванредном догађају није утврђена одговорност "Жељезница Републике Српске" већ других учесника у саобраћају.

Из "Жељезница" напомињу да је путни прелаз у Дервишима обезбијеђен Андрејевим крстом, знаком стоп и тоуглом прегледности, те подсјећају да на њиховим пругама нема необезбијеђених путних прелаза.

У саопштењу наводе да ни оне, као и било које друге жељезнице у свијету, нису у обавези да сваки путни прелаз обезбиједе браницима или полубраницима.

- Према прописаним законским одредбама, начин и ниво осигурања путног прелаза одређен је на основу категорије пута, допуштене брзине на прузи и густине друмског саобраћаја, што је дефинисано законом и прописима који уређују област жељезница - напомињу у саопштењу.

На пругама нормалног колосијека "Жељезница Републике Српске" је 248 путних прелаза, од којих су 23 осигурана свјетлосно-звучном сигнализацијом, са или без полубраника, 13 путних прелаза је осигурано механичким браницима, којима рукује чувар прелаза, а преостали саобраћајним знаковима и "троуглом прегледности".

"Жељезнице" подсјећају да су окренуле активности на смањењу укупног броја путних прелаза, те додају да је, поред три путна прелаза затворена 2018. године, планирано трајно затварање за још 73, за шта је неопходна и подршка локалних заједница.

Бањалучанка Јелена Миловац /24/ је погинула, а њен суграђанин Жељко Станић /49/ тешко провријеђен када је синоћ брзи воз ударио у аутомобил на пружном прелазу у насељу Дервиши.

Милетићева је навела да је Станић возио аутомобил "мерцедес" у који је ударио "талго" брзи воз Жељезница Федерације БиХ.

Тешко повријеђени је у стању дубоке коме, прикључен на апарате за механичку вентилацију и његово здравствено стање за сада је неизвјесно, навели су из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Повезане вијести:

Бањалучанка погинула у судару воза и аутомобила (ФОТО)